Märgid, mis näitavad sünnituse algust

Märgid, mis näitavad sünnituse algust

07. Jan 2013, 06:59 Emmede Klubi Emmede Klubi

Esmakordselt emaks saades sa ei tea, mida sünnitama hakates oodata ning kõik rasedused ja sünnitused on veidi erinevad.

Panime kirja kõige tavalisemad sünnituse alguse tunnused.

Tähtajaline sünnitus võib alata 37-42 nädala vahel. Kui mõni sünnituse alguse märkidest tekib varem, loetakse seda enneaegseks sünnituseks ja sa peaksid koheselt ämmaemandaga ühendust võtma.

Umbes 36ndal nädalal hakkab beebi sünniks ette valmistuma ja tema pea laskub vaagnasse. Seda kutsutakse „kergendamiseks“.

See on küll emale kergendus kui ta paremini hingata saab, aga nüüd on irooniliselt jällegi vaagnasse laskunud pea tõttu suurem surve põiele.

Sünnitegevuse alguseks loetakse seda, kui regulaarsed valusad emakakokkutõmbed põhjustavad emakakaela lühenemist ja emakakael on avanenud rohkem kui 3cm.

Mõtle emakakaelast kui kõrge kaelusega džemprist, kus emakakael või kaelus läheb enne kitsamaks kui tee emakasse avanema hakkab

Kui sa oled juba enne sünnitanud, kipub õhenemis- ja avanemisprotsess samal ajal toimuma ning teine sünnitus on seetõttu sageli ka kiirem!!

Pesitsusintsinkt/Rahutus

Varasem näitaja sünnituse lähenemisest, on ema enda käitumine. Seda nimetatakse „pesitsusinstinktiks“ ja see võib tekkida paar nädalat enne sündi. Sel ajal tagab naine et kõik on kodus enne sündi korraldatud.

Instinkt võib avalduda lastetoa värvimisena, kindlustamisena, et külmik on täis ja haiglakoti pakkimisena.

Ta kipub raseduse viimastel nädalatel sünnituseks valmistudes üsna rahutu olema.

"Limakork"

Limakorgi meditsiiniline nimetus on "ooperifantoomikum" ja see limane kork, mis tavaliselt blokeerib pääsu emakasse on tihti verine. Selle tulek näitab, et esimene ettevalmistus sünnituseks on alanud. 
Kuid see võib tulla ka umbes nädal enne kui sünnitus päriselt algab. 

Seljavalu

Kõik naised ei kaeba sünnituse algusjärgus seljavalu üle kuid vahel algavad need see juba enne kokkutõmbeid.

Seljavalu on eriti märkimisväärne kui laps on seljaga sinu selja poole. Seda tuntakse kui "Occipito Posterior'ehk OP asendit! Seljavalu vastu aitab hernekotile toetamine ja ka partner saab mõnusa alaselja massaažiga aidata.

Kokkutõmbed

Need võivad alata nagu toonused ja minna üle 30minutiliste pausidega regulaarseteks valudeks.

Järk-järgult sagedus ja intensiivsus suurenevad - algul on 1 valu iga 10 minuti tagant ja siis üks  valu iga 5 minuti tagant. Kui su kokkutõmbed on regulaarsed, kestavad kauem kui 30 sekundit ja lähevad aina tugevamaks, on ilmselt sünnitus alanud ja kokkutõmbed lähevad veel pikemaks, tugevamaks ja sagedasemaks kestes lõpuks umbes 1 minut ja käies iga 2 minuti tagant.
Kui emakakokkutõmbed käivad iga 5 minuti tagant või sa tunned, et sa ei tule enam kodus toime või see on sinu esimene laps, võiksid ämmaemandaga ühendust võtta.

Kui sa oled juba enne sünnitanud, võta ämmaemandaga ühendust kui su emakakokkutõmbed on  5-10 minuti vahedega – eriti, kui eelmine sünnitus oli kiire!

Lootevete tulek

Lootevete tulek võib juhtuda ka ilma emaka kokkutõmmeteta.

See seisneb selles, et lootekott ümber beebi puruneb ja see vedelik väljub tupe kaudu.

Tavaliselt on need „eelveed“ ehk osa looteveest, mis asub lapse pea ees, kuid see võib tulla ka ülevalt kui laps on „torganud“ üles poole väikese augu. Erinevus ema jaoks seisneb selles, et kui lapse pea poolt kott puruneb, purskab see välja, aga kui ülevalt väikesest august puruneb, hakkavad need veed vaikselt nirisema. 
On oluline tähele panna, mis värvi see lekkiv vedelik on. See on sageli selge või roosakas. Kuid kui see on puurn või roheline või veresegune, pead sa ämmaemandaga ühendust võtma ja nad võivad paluda sul ennast näitama tulla. 


Emmede Klubi