VIDEO: Rasedusaegne tervisekontroll

03. Jun 2014, 02:49 Emmede Klubi Emmede Klubi

Nagu öeldakse, rasedus ei ole haigus, aga ema ja lapse tervise huvides on vajalikud rasedusaegsed tervisekontrollid.

Rasedusvisiidid toimuvad umbes kord kuus, raseduse kasvades vajadusel tihedamalt ja päris raseduse lõpus (alates 36-38 nädalat) kord nädalas.

Rasedust jälgitakse Eestis ämmaemanda juures. Kui on tegu riskirasedusega, mis selgub raseduse diagnoosimisel või raseduse kasvades, suunatakse rase naine naistearsti jälgimisele.

Raseduse alguses saab ämmaemanda visiidil naine endale rasedakaardi, mida soovitatakse endaga alati kaasas kanda. Raseduskaart sisaldab endas tulevase ema ja isa isikuandmeid ja raseduse ajal tehtud vere-, tupe- ja uriini proovide ning ultraheli ja muude vajalike uuringute tulemusi.

Igal visiidil ämmaemanda juurde mõõdetakse emaka kasvamist, vererõhku, kaalutõusu. Hinnatakse vajadusel uriinianalüüsi, vere hemoglobiinisisaldust ja kuulatakse (alates 14-16 nädalast) ka loote südametoone. Raseduse viimases kolmandikus on võimalik kindlaks teha lapse asend kõhus (mida kahtlusel saab kinnitada või ümber lükata ultraheli uuring).

Visiidil on oluline rääkida ka toitumisest, liikumisest ja tervisehädadest, mis vahepealsel ajal on võib-olla kimbutanud. Kõigest, mida on vaja teha ja kuhu pöörduda, informeerib Sind ämmaemand.

Ükskõik milline mure või probleem vaevab, räägi sellest visiidile minnes ämmaemandaga. Kõik küsimused on tähtsad ja olulised, kirjuta endale vajadusel kuu aja jooksul tekkinud küsimused üles, nii on neid hea koos arutada.

Rasedusvisiidile võib ka koos tulevase isaga tulla. Rasedus ja lapse saamine puudutab ju tervet peret. 

Mida Sina ämmaemanda visiidile minnes enim ootad?

Emmede Klubi