Uuring: Samasooliste paaride lastel läheb haridusteel hästi

Uuring: Samasooliste paaride lastel läheb haridusteel hästi

31. Oct 2020, 15:07 Emmede Klubi Emmede Klubi

Suurbritannia ja Hollandi ülikoolide ühisuuringus võrreldi 2971 samasoolise paari peres kasvava ja enam kui miljoni erinevast soost vanemate peres kasvava lapse toimetulekut haridusteel. Selgus, et samasooliste paaride lastel läheb koolis paremini kui erisooliste paaride lastel. 

Põhjused on peamiselt sotsiaalmajanduslikud. Nimelt olid uuringus osalenuist just samasoolised paarid statistiliselt vanemad, jõukamad ja haritumad.

Ilmselt võib järgmiseks küsida: miks on samasoolised paarid vanemad, jõukamad ja haritumad? Vastusena oleks loogiline arvata, et samasoolise partneriga abiellumise ja läbi kalli kunstliku viljastamise protseduuri või keeruka adopteerimisprotsessi jõuavad lapsevanemaks saamiseni pigem eneseteadlikumad ja haritumad inimesed, mis on vanuse ja jõukusega korrelatsioonis. Samasooliste paaride lapsed on valdavalt väga läbimõeldud, planeeritud ja soovitud. 

Hollandis, kus uuring aset leidis, on kooseluseadus kehtunud aastast 1998 ja samasooliste abieluõigus aastast 2001. 

Kuigi põhjused on erinevad, aitab ka see uuring tõestada, et samasooliste vanematega peres kasvavatel lastel läheb hästi, nad on soovitud ja hoitud.