Tülitsevad vanemad võivad viia lapse enesetapu äärele

Tülitsevad vanemad võivad viia lapse enesetapu äärele

03. Jun 2020, 12:49 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lastekaitsepäeva eesmärk on tõmmata ühiskonna tähelepanu laste heaolule, õigustele ja lastekaitse tähtsusele. Paraku tähendab see, et peame rääkima ka probleemidest. Ajaleht Pealinn jagas lastekaitsepäeval infot, mida võiksid teada ja millega arvestada kõik inimesed. Teeme kokkuvõtte olulisimast. 

  • Füüsiline vägivald nii oma partneri kui ka laste suhtes on Eestis absoluutselt keelatud. Lisaks rusika, vitsa või rihmaga löömisele on füüsiline vägivald ka lokitangide või arvutijuhtmega äsamine, tutistamine jne.
  • Kärgperede lastel on levinud käitumisraskused juhul, kui lastel tehakse vahet - lastele kehtivad erinevad õigused ja kohustused, lapsi hoitakse erinevalt. 
  • Kui tegelikult peaksid vanemad oma lapse pärast muretsema, siis sageli muretsevad lapsed vanemate pärast. Lapse ülesanne ei ole otsida oma vanemale kuulutuste seast tööd, tuletada meelde arvete maksmist või emale meest leida! 
  • Laps ei ole oma käitumisprobleemides süüdi. Laps vajab kasvamiseks ja arenemiseks stabiilset elukeskkonda. Kui vanemad omavahel kaklevad, lapsele eakohatult kõrgeid ootuseid ja vastutust annavad, last ühest kodust teise põrgatavad, erinevates kodudes erinevaid reegleid kehtestavad jms, siis tekivad käitumisprobleemid, milles ei ole süüdi laps, vaid talle sobimatu kasvukeskkond.
  • Probleeme tekitab ka vaimne üksindus. Tänapäeval peame arvestama, et turvaliste koduseinte vahel armastava ema kõrval istuv laps võib samal ajal olla internetis pealiskaudsuse, kiirustamise, meelelahutusmaailma ahvatluste, mitteeakohaste kiusatuste, rumaluste ja ka kõige jõhkramate rünnakute ohver.