Samasooliste abielu legaliseerimine vähendab teismeliste enesetappe

Samasooliste abielu legaliseerimine vähendab teismeliste enesetappe

13. Jan 2021, 17:26 Emmede Klubi Emmede Klubi

Uues uuringus leiti, et samasooliste abielu legaliseerimine vähendab teismeliste enesetappusid. Kusjuures enesetapud ei vähene ainult homoseksuaalsete noorte, vaid kõigi noorte seas.

Tunnustatud teadusajakirjas JAMA Pediatrics avalikustatud uuringus vaadeldi USA osariikide teismeliste enesetappe. USA-s on samasooliste abielu lubatud 35 ja keelatud 15 osariigis.

Leiti, et pärast samasooliste abielu legaliseerimist vähenesid LGB noorte enesetapud keskmiselt 14 protsendi võrra ja kõigi noorte enesetapud keskmiselt 7 protsendi võrra.

Need on kooliõpilased, kes suure tõenäosusega ei plaani ise veel abielluda, vahendab IFL Science. Samasooliste abielu legaliseerimine või sellele eelnev ja sellega kaasnev kampaaniaprotsess aitab oluliselt kaasa seksuaalse orientatsiooniga seotud stigma vähendamisele ühiskonnas. Tolerantsem ja turvalisem ühiskond ning lootusrikkam tulevik parandavad elukvaliteeti ka nende noorte jaoks, kes ei vaja ise hetkel õigust samasoolise partneriga abielluda.

USA-s on enesetapud suureks probleemiks just LGBTQ noorte seas. Ühes uuringus leiti, et enesetappu on üritanud 6% heteroseksuaalsetest ja tervelt 29% homoseksuaalsetest teismelistest. Samuti on geidel, nagu ka teistel vähemustesse kuuluvatel inimestel, enam vaimse tervise probleeme – nt depressiooni. Suure tõenäosusega on selle taga ühiskonna või mõnede inimeste halvustav suhtumine, mis võib ulatuda negatiivsetest pilkudest kuni kiusamise ja ahistamiseni. Eriti suured on vaimsed probleemid ja enesetapustatistika nende noorte seas, kelle oma pere on homoseksuaalsuse vastane.

Eestis on 2020. aastal iseendalt elu kaheksa esimese kuuga 12 last, vahendas ERR.