Leevendus piirangutele – lapsed lähevad tagasi kooli ja spordisaalid on avatud

Leevendus piirangutele – lapsed lähevad tagasi kooli ja spordisaalid on avatud

15. Jan 2021, 15:56 Emmede Klubi Emmede Klubi

Valitsuse otsus koroonaviiruse tõkestamiseks koolid sulgeda ja huvitegevus ära jätta mõjutab väga palju lastega perede elu. Nüüd on piirangud leevenemas, kuigi koroonaviiruse levik tegelikult vaibunud ei ole.

Kontaktõpe taastub

Alates 11. jaanuarist on kõigis Eesti maakondades peale Harjumaa ja Ida-Virumaa lubatud korraldada kontaktõpet – koolimajad on taas avatud.

Harjumaal ja Ida-Virumaal saavad alates 11. jaanuarist kuni 25. jaanuarini kontaktõppes osaleda 1.-4. klass, 9. ja 12. klass. Teised klassid ning kutse- ja kõrghariduse õppurid on distantsõppel. 

Alates 25. jaanuarist on lubatud taastada kontaktõpe kõigis hariduse astmetes ka Harjumaal ja Ida-Virumaal. 

Huviharidus ja trennid alustavad uuesti tööd

Alates 11. jaanuarist võib kõigis Eesti maakondades peale Harjumaa ja Ida-Virumaa taas korraldada huvitegevust: huvikoole ja ringe, koolitusi, trenne jne. Kuid piiratud on osalejate arv:

  • Välitingimustes tohib huvitegevuses osaleda kuni 25 inimest koos juhendajaga. Üks rühm ei tohi kokku puutuda teiste rühmadega.
  • Sisetingimustes tohib huvitegevuses osaleda kuni 11 inimest koos juhendajaga. Kokku ei tohi puutuda teiste rühmadega. Ruumi täitumus ei tohi olla suurem kui 50 protsenti. 

Sisetegevuste juures tuleb kanda maski. Maski ei pea kandma kuni 12-aastased lapsed, tervislikel põhjustel või tegevuste juures, mida ei saa maski kandes teha (nt raske trenn).

Nii sise- kui välitingimustes tegevuste korraldamisel peavad olema tagatud desinfitseerimisvahendid ning järgida tuleb terviseameti desinfitseerimisnõudeid.

Harjumaal ja Ida-Virumaal jäävad kuni 1. veebruarini kehtima karmimad reeglid. Huvitegevus küll taastub 18. jaanuarist, kuid siseruumides on lubatud vaid individuaalne huvitegevus. Näiteks: üks juhendaja plus üks laps. Õues võib huvitegevuses osaleda kuni kümme inimest. 

Muud piirangud

Jätkuvalt tuleb kõigis avalikes siseruumides kanda maski ja hoida võimalusel teistest inimestest kahemeetrist distantsi.

Harjumaal ja Ida-Virumaal on jätkuvalt suletud meelelahutusasutused, saunad, spaad, basseinid, veekeskused, ujulad, keelatud on siseruumides toimuvad konverentsid, teater, kino. Alates 18. jaanuarist avatakse Harjumaal ja Ida-Virumaal siiski muuseumid ja söögikohad (mis võivad lahti olla kl 6-19).

Mujal Eestis on meelelahutusasutused jms avatud, kuid alkoholimüük lõpeb ja asutused suletakse kell 22.  

Koroona möllab edasi

Igapäevane positiivsete koroonatestide arv ei ole siiski langenud. Kui enne jõule oli Eestis teadlaste sõnul u 13 000 nakkusohtlikku inimest, siis nüüd on see 23 000. Ligi pooled inimesed on asümptomaatilised ega tea, et nad nakkust omavad ja edasi kannavad.

Vaktsineerimine kestab, kuid võtab veel hulgaliselt aega. Tänaseks on vaktsineeritud Eestis COVID-19 vastu 16 677 inimest.