Lapse õpi- või käitumisprobleem algab tihti kodust

Lapse õpi- või käitumisprobleem algab tihti kodust

19. Oct 2020, 15:05 Emmede Klubi Emmede Klubi

Psühholoogid nendivad, et Eestis on praegu vaimse tervise kriis. Meie lastel on liiga palju ärevushäiret, depressiooni, enesevigastamist ja enesetappe - lastel on maailmavalu. Sel aastal on olukord koroonakriisi tõttu eriti halb.

Enamasti jõuab laps koolipsühholoogi juurde siis, kui õpetaja ta mõne käitumis- või õppimisprobleemi pärast sinna saadab, rääkis koolipsühholoog Karmen Maikalu ajalehele Eesti Päevaleht. Olukorda süvenedes selgub aga, et juurpõhjus on kodus.

„Kui laps näeb aastaid kodus perevägivalda. On pidevalt hirmul, et millal purjus isa koju tuleb ja märatsema hakkab. Või on lapsel kodus depressiivne ema, kes ei taha enam elada. Kui need probleemid kaovad, kaovad ka esialgsed põhjused – õppimisprobleem, käitumishäire – nagu imeväel.”

Psühholoogid ei süüdista vanemaid - iga ema ja isa on nii hea, kui ta oskab või suudab olla. Vanema probleemide taga on tõenäoliselt tema oma lapsepõlvetraumad. Kuid nagu meile, tänastele vanematele on pärandatud meie probleemid, pärandame ka meie probleemid oma armsatele lastele edasi, kui me ei võta end kokku ega tegele oma vaimse tervise parandamisega.

Loe tõsist usutlust psühholoogidega laste ja vanemate vaimsest tervisest ning koroonaviirusest edasi Eesti Päevalehest.

 

 

Loo moraal: kui vanema vaimne tervis on korrast ära, mõjutab see nii lühi- kui ka pikaajaliselt ka last. Kui mitte enda, siis oma lapse nimel julgustame kõiki ärevuse, depressiooni, leina, sõltuvuste või muude vaimsete probleemide käes kannatavaid inimesi otsima abi!

Alustada võiks oma perearstist, kirjutada Peaasi.ee tasuta nõustajatele või pöörduda iseseisvalt valitud psühholoogi või psühhiaatri poole.