Kuidas aru saada, et laps tarvitab e-sigarette?

Kuidas aru saada, et laps tarvitab e-sigarette?

02. May 2023, 18:35 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kuna e-sigaretid on üsna levinud, siis tasub lapsega aeg-ajalt e-sigarettide ja nikotiinitoodete teemal vestelda. Hea on olla teadlik lapse sõpradest ja seltskonnast, kellega ta aega veedab. Kui nad on e-sigareti või nikotiinitoodete kasutajad, on suurem tõenäosus, et ka sinu laps neid tooteid kasutab.

Erinevalt tavalise sigareti suitsetamisest ei ole e-sigareti ja nikotiinipadja või huuletubaka tarvitamist nii lihtne märgata, sest need ei haise. Sellegipoolest on aga märke, mis võivad viidata sellele, et laps neid tooteid tarvitab:

Lõhn

E-sigareti vedelik ja huuletubakas võivad eritada erinevaid lõhnu nagu puuviljad, mentool, piparmünt, kookospähkel jne. Ootamatult tugev ja intensiivne lõhn asjade, riiete, juuste küljes või lapse toas võib olla märk e-sigareti kasutamisest.

Kahtlased esemed

  • E-sigareti tarvitamisega (veipimisega) kaasnevad erinevad esemed, näiteks tühjad e-sigareti kapslid, laadijad, e-sigareti vedeliku pudelid jne. Oluline on teada, milline e-sigaret välja näeb, sest see ei ole mõeldud nägema välja nagu sigaret. E-sigarette on väga erineva kuju ja suurusega, näiteksvõivad need näha välja nagu näiteks USB mälupulgad või pliiatsid, kuid e-sigaretiseadmetel on mõlemas otsas augud. Kui olete noore esemete hulgas või prügikastides märganud kahtlaseid esemeid, võivad need olla e-sigaretid või nende osad.
  • Huuletubaka karbid ja kasutatud nikotiinipadjad

Muutused käitumises

  • Salatsev käitumine oma tegevuse varjamiseks ja suurenenud kulutused või oskamatus selgitada, kuidas noor oma raha kasutab, võivad olla üheks esimeseks märgiks, et noor tarvitab keelatud aineid.
  • Huuletubaka või nikotiinipadja tarvitamisel võib nooruk sageli käega varjata oma suud.
  • Ärevus, kergesti ärrituvus, agressiivsus ja äkilised muutused meeleolus võivad olla nikotiini tarvitamisega seotud sümptomid või nikotiini puudumisest tulenevad võõrutusnähud.
  • Nikotiini tarvitamine võib põhjustada unehäireid.

Füüsilised sümptomid

  • Sagedasemad veipimisest tulenevad sümptomid on suukuivus, kuiv köha ja vilisev hingamine. See võib olla tingitud nikotiini, maitse- ja lõhnaainete või e-vedeliku koostisosade ärritavast mõjust.
  • Hingeldus ja õhupuuduse tunne füüsilise pingutuse ajal võib olla tingitud kopsude ja hingamisteede ärritusest.
  • Sagenenud hingamisteede ja kopsupõletikud
  • E-vedelikus sisalduv kemikaal propüleenglükool vähendab limaskestade niiskust. Kuna veipides hingatakse tavaliselt auru välja nina kaudu, põhjustab see nina kuivust, mis võib omakorda põhjustada ninaverejookse. Lisaks võib veipimine põhjustada suukuivuse tõttu suurenenud janu ning vähenenud maitsetundlikkust. Kui laps joob tavapärasest enam vett, siis võib see olla üheks sümptomiks e-sigarettide tarvitamisele.
  • Iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, peavalu, südamepekslemine võivad olla märgid nikotiini mürgistusest, sest kehasse on sattunud liiga suur kogus nikotiini.
  • Huuletubaka või nikotiinipadja tarvitamisel võib esineda luksumist ja suu limaskesta ärritusi.

Muutused koolis toimetulekuga ja suhetes

  • Probleemid õppimisega, keskendumisraskused ja halvenenud mälu võivad olla märgiks, et noor tarvitab nikotiinitooteid, sest nikotiin mõjutab aju kognitiivseid funktsioone.
  • Sõprussuhted ja huvid muutuvad ning traditsioonilised sotsiaalsed tegevused (kus nikotiini tarvitamine on keelatud) võivad jääda tagaplaanile.

(Allikas: Tarkvanem.ee)