Barbie uus vlog aitab vanematel selgitada lastele tänapäeva rassismi

Barbie uus vlog aitab vanematel selgitada lastele tänapäeva rassismi

12. Oct 2020, 13:14 Emmede Klubi Emmede Klubi

Rassismi ja võrdsete õiguste temaatikast ei saa üle ega ümber ükski globaalne ettevõte. Nii püüab ka algselt piitspeenikesi blonde valgenahalisi nukke ehk Barbie'sid tootev Mattel käia ajaga kaasas.

Juba mõnda aega toodab Mattel ka kurvikaid ehk teisisõnu tavainimese kehakuju järgivaid Barbie-nukke. Üha enam näeme poodides, Barbie multifilmides ja mängudes erinevatest rassidest inimesi.

Kuna Barbie on ajaga kaasas käiv tegelane, on tal muidugi ka oma YouTube'i kanal ja vlog. Värskes vlogis on Barbie'l külas tema mustanahaline sõbranna Nikki ja tüdrukud räägivad rassismist.

"Praegu on käimas hiigelsuur liikumine. Inimesed üle terve maailma võitlevad rassismi vastu. Nad teevad seda, sest liiga tihti ja juba liiga kaua on mustanahalisi inimesi koheldud ebaõiglaselt. Mõnikord on mustanahalistele ka ainult nende nahavärvi pärast haiget tehtud," räägib Barbie. 

"Inimesed võivad vaadata, et minu elus on kõik hästi, aga tõde on see, et nii mina kui ka nii paljud teised mustanahalised inimesed peame tulema toime rassismiga - kogu aeg. See teeb väga haiget, see hirmutab ja kurvastab," räägib Nikki. Ta toob näiteid.

Näiteks jutustab ta kleepsumüümise võistlusest rannal. Rannavalve peatas Nikkit võistluse jooksul kolmel korral, et kontrollida, ega tüdruk ei varasta või muud kurja ei tee. Valgenahalist Barbie't samal viisil rannas kleepse müümas ei kahtlustanud pahategudes keegi. 

See võib tunduda väike asi, aga suures plaanis tähendavad paljud-paljud väiksed juhtumid kokku seda, et valged inimesed saavad ühiskonnas edumaa, mida nad pole välja teeninud, ja mustad inimesed peavad ületama takistusi, mida nad pole ära teeninud. 

Tüdrukud soovitavad kõigil lugeda mustanahaliste ajaloo kohta ning ebaõiglust märgates toetada mustanahalisi inimesi. Barbie on jätkuvalt paljude väikeste tüdrukute iidol ja lemmik - loodetavasti kuulavad need lapsed tema nõu. 

Koos vlogiga andis Mattel välja ka põhjalikuma juhise, mis aitab lapsevanematel oma lastega rassismist rääkida ja antirassistlikke lapsi kasvatada. 

 

Kas Sinu laps mängib Barbie'dega?