Kuidas aidata lapsel lugema õppida?

Kuidas aidata lapsel lugema õppida?

31. Mar 2020, 11:27 Emmede Klubi Emmede Klubi

Paljud lapsed vaatavad eriolukorra ajal multikaid, videoid ja filme rohkem kui tavaliselt. Vanemate ülesanne on praegu veelgi enam jälgida, et laps ei veedaks ekraanidega liiga palju aega. Kindlasti võiks iga lapse päevakavasse kuuluda raamatud.

Lugemine arendab suhtlemisoskust, rikastab kujutlusvõimet, mõjutab emotsioone, kujundab väärtushinnanguid, annab uusi teadmisi ja pakub meelelahutust. 

Väiksematele lastele võiks raamatuid ette lugeda, kuid praegu on suurepärane aeg toetada ka lapse enda lugemisoskust!

Lihtsaid näpunäiteid, kuidas lastes raamatuhuvi tekitada ja neid varakult lugema suunata, jagavad Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Eesti Lugemisühing

  • Väga oluline on kasvukeskkond. Kui kodus raamatud puuduvad, neist ei räägita ja neid ei loeta, on ka väikelapsel väga keeruline raamatutega suhestuda ja omandada lugemisharjumus kogu eluks.
  • Igaõhtune unejutu lugemine lastele on tore peretraditsioon, mis paneb punkti tegusale päevale ja annab alguse ilusatele unenägudele. See on vahva ja sisukas koosolemine – väärt aeg, mida saab veeta juba koos beebieas lastega, mil ema-isa rahustav hääl loob turvatunde ning laps saab nautida vanemate tähelepanu. Just ettelugemisest saab alguse lapse side raamatuga, tema lugemishuvi ning tee iselugemiseni. Koos lugemine rikastab sõnavara, õpetab kuulama ning arendab loovust.
  • Ärge õpetage lapsi paaniliselt lugema, sest lugema õpivad nad ühel heal päeval niikuinii. Kui raamatuhuvi on olemas, tuleb lugemine üsna valutult. Tuleb toetada ja julgustada, kui laps huvi tunneb, mitte sundida või asja ebameeldivaks teha. Lugemise vastumeelne treenimine võib tekitada olukorra, kus laps oskab sõnu mehaaniliselt kokku lugeda, aga tal puudub funktsionaalne lugemisoskus: ta ei saa tekstist aru. 
  • Tähti tasub õpetama hakata siis, kui huvi on tekkinud - laps ise küsib. Liiga varases eas alustamisest tuleks hoiduda. 
  • Siiski oleks hea luua kõik tingimused, et lapsel oleks võimalik seda loomulikku huvi üles näidata. Seega ostke koju täheklotsid, tähekaardid (või tehke need ise), erinevad lugemismängud jne. Kirjuta lapsele kirjakesi, silte, teateid. Paku võimalust täita koos lõbusaid, tähti õpetavaid töölehti (nt Mängupesast).
  • Rõõmusta lapse edusammude üle: "Ma märkasin, et sa hoidsid raamatut õiget pidi käes! Sa tunned e-tähte! Oo, sa lugesid viis sõna ise kokku."
  • Muutke lugemine lapsele mõnusaks. Looge koju mõnus lugemispesa. Ärge keelake lastel lugedes miskit head süüa või muusikat kuulata, suurematel lastel pühapäeva hommikuti raamatuga kauem voodis vedeleda. Samuti poole ööni raamatuid lugeda või raamatuid õue viia. Mitte mingil juhul ärge sundige last lugemiseks laua taha toolile istuma. Kui paljud meist, täiskasvanuist, ikka niimoodi viksilt loevad! Lugemine peab olema ja on mõnus ja hubane tegevus.

 

Kui vanana õppis Sinu laps lugema ja kirjutama? Kas lapsele meeldib lugemine ja kui tihti ta loeb või talle loetakse? Kuidas lugemisoskuse ja -rõõmu kujunemist toetanud olete?