Uus kalkulaator: vaata, kui palju saaksid Sina vanaduses pensionit

Uus kalkulaator: vaata, kui palju saaksid Sina vanaduses pensionit

29. Oct 2020, 13:30 Emmede Klubi Emmede Klubi

Hiljuti otsustas riigikohus, et Eesti pensionireform on põhiseadusega kooskõlas ja selle võib läbi viia. Uus kalkulaator lükkab ümber levinud valearvamuse, nagu annaks II sammas pensionile igakuiselt vaid paarkümmend eurot juurde. 

See tähendab, et juba uue aasta alguses võib olla võimalik esitada avaldus raha oma pensionifondi II sambast välja võtta ning kõige varem 2021. aasta septembris võib selle raha ka kätte saada.

Kuid kas II samba tühjendamine on mõistlik? See on tõsine finantsotsus, millega kiirustada ei maksa, kuid otsustamisel on kindlasti abiks ka Sotsiaalministeeriumi ja Sotsiaalkindlustusameti loodud uus pensionikalkulaator.

Kalkulaatorisse tuleb sisestada oma andmed ning see arvutab, kui suur oleks tulevikus Sinu pension koos II sambaga ning ilma selleta. Kalkulaator lükkab ümber levinud valearvamuse, et II sammas annab pensionile igakuiselt vaid paarkümmend eurot juurde. 

Tulemused on esitatud tänases väärtuses, et inimestel oleks kerge hinnata, kui palju nad tulevikus oma pensioni eest endale võimaldada saavad.

Pensioni suurus on arvestatud eeldusel, et töötad enne pensionile jäämist kokku 40 aastat ja sinu brutopalga suhe Eesti keskmisesse palka jääb läbi aastate samaks. 

Arvuta oma tulevast pensionit siin!