Uued piirangud Harjumaal: meelelahutusteenused peatatakse kolmeks nädalaks

Uued piirangud Harjumaal: meelelahutusteenused peatatakse kolmeks nädalaks

23. Dec 2020, 15:50 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kuna Harjumaal on COVID-19 nakatumine jätkuvalt väga suur, kehtestab valitsus Harjumaal järgnevaks kolmeks nädalaks karmimad piirangud. 

„Arvestades koroonaviiruse kiirenenud levikut Tallinnas ja Harjumaal, siinsete haiglate järjest suurenevat täituvust ning koroonaviiruse levikut ka haiglate personali hulgas, peame tegema raskeid otsuseid, et kaitsta meie meditsiinisüsteemi ülekoormuse eest ja tagada arstiabi kättesaadavus,“ ütles peaminister Jüri Ratas.

28. detsembrist kuni 17. jaanuarini kehtivad piirangud Harjumaal ja Ida-Virumaal

  • Meelelahutusteenuste osutamine on keelatud igal pool, nii kasiinodes, bowlingu ja piljardisaalides, täiskasvanute klubides kui ka majutusasutuste ruumides. Majutusettevõtted tohivad jätkuvalt pakkuda majutusteenust.
  • Klientidele peavad olema suletud kõik toitlustusettevõtete müügi- ja teenindussaalid. Toidu kaasamüük ning sellega seotud kullerteenus jääb lubatuks.
  • Külastajate jaoks peavad uksed sulgema kõik spordiobjektid, seal hulgas spordiklubi, saunad, spaad, basseinid, veekeskused ja ujulad. Piiranguid ei kohaldata professionaalsetele sportlastele, sealhulgas meistriliiga võistkondadele, koondislastele ja koondise kandidaatidele. Samuti ei kehti piirang erivajadustega inimestele.
  • Keelatud on avalikud koosolekud ja üritused, seal hulgas konverentsid, teatrietendused, kontserdid ja kinoseansid siseruumides. Külastajate jaoks peavad olema suletud ka muuseumid ja näitusasutused. Õues tohib avalikest üritustest ja koosolekutest osa võtta kuni 10 inimest.
  • Sisetingimustes on keelatud noorsootöö, huvitegevus ja –haridus, täienduskoolitus ja –õpe, samuti sportimine ja treenimine. Õues on kõik need tegevused lubatud kuni kümneliikmelisele rühmale ja treenerile.
  • Lasteaiad ja lastehoiud jäävad avatuks, kuid järgida tuleb terviseameti ja kohaliku omavalituse poolt antavaid suuniseid viiruse leviku tõkestamiseks.

Üle-Eestilised piirangud

24. detsembrist hakkab kehtima üle Eesti ka 50-protsendiline ruumitäituvuse piirang avalikele jumalateenistustele. Siseruumis tuleb jätkuvalt kanda maske, tagada desinfitseerimisnõuete täitmine ja järgida muid viiruse leviku tõkestamise abinõusid.

Lisaks pikendati hariduselu piiranguid koolivaheaja lõpuni, 10. jaanuarini. Nendes koolides, kus vaheaeg lõpeb enne 10. jaanuari, võib 1-4. klass alustada õppetööd koolimajas. Piiranguid, mis hakkavad kehtima pärast 10. jaanuari, arutab valitsus kabinetinõupidamisel järgmisel nädalal.

Kompenseerimaks uutest piirangutest tekkivat majanduslikku kahju, leppisid valitsuse liikmed kokku ka toetustes kõige enam mõjutatud majandussektoritele. Toetuse kogumaht ulatub 23 miljoni euroni.

„Selleks, et viiruse levikut peatada, on vaja eestimaalastel veeta jõulud kitsas pereringis. Selle kaudu saame väljendada solidaarsust kogu ühiskonnaga ja anda oma panus koroonaviiruse leviku kasvu peatamiseks,“ sõnas Jüri Ratas.