Suvi saab alata – piirangud on selleks korraks valdavalt läbi!

Suvi saab alata – piirangud on selleks korraks valdavalt läbi!

03. Jun 2021, 14:50 Emmede Klubi Emmede Klubi

Nüüdseks on lõppenud enamik koroonaviiruse teise laine aegseid piiranguid. Teeme hetkeseisust ülevaate!

Millised piirangud on lõpetatud?

Alates eilsest ei ole Eestis enam maski kandmine avalikes siseruumides, haridusasutustes ja hooldekodudes kohustuslik. Maski kandmine on siiski soovituslik kinnistes ja rahvarohketes kohtades, kus on kehv ventilatsioon ja distantsi hoidmine võõrastest inimestest pole võimalik, näiteks ühistranspordis. Ettevõtted võivad aga ise otsustada, kas nad nõuavad oma töötajatelt või klientidelt.

2+2 liikumispiirang enam ei kehti. Siseruumides tuleb viibida võimalusel hajutatult, teistest mõistlikus kauguses, kuid koos võib liikuda ka rohkem kui kaks inimest.

Koolitusi, huvitegevusi, trenne jms tohib taas korraldada, kinod-spaad-ujulad-kohvikud restoranid jms avatakse, kuid siseruumides tohib ruume täita kuni 50% ja tuleb kanda maski. Maski ei pea kandma lapsed või nende tegevuste puhul, mida mask takistab (nt ujulas, trennis). 

Avalikud koosviibimised peavad lõppema kella 22ks, alates 14. juunist võivad üritused kesta kuni südaööni. 

Lõppes ka öine alkohoolsete jookide müügikeeld. 

Jätkuvalt on soovitatav hoida distantsi, pesta ja desinfitseerida käsi. 

Kas kolmas laine on tulemas?

Nii, nagu eelmisel suvel saime puhata esimese ja teise koroonalaine vahel, saame puhata ka teise ja kolmanda laine vahel. Pole põhjust arvata, et kolmandat lainet sügisel ei tuleks.

Küsimus on vaid selles, kui tugevalt kolmas laine meid mõjutab – kui paljud haigestuvad raskelt ning milliseid piiranguid on tarvis. See oleneb aga muuhulgas otseselt sellest, kui paljud inimesed on sügiseks vaktsineeritud. Kui suurem osa ühiskonnast on vaktsineeritud, eriti riskirühmad, siis ei saa viirus meie seas enam nii raskelt levida ning selle alahoidmiseks pole vaja ka piiranguid. 

Hetkel on vaktsineerimisi tehtud kokku 484 507 inimesele, vaktsineerimiskuur on lõpetatud 274 748 inimesel. Üle 70-aastaste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on 66%.

Koroonaviiruse vastu saavad end vaktsineerida enda soovitud vaktsiiniga kõik inimesed – selleks tuleb registreeruda Digiregistratuuris või oma perearsti kaudu.