Kui otsid retsepti, mille järgi perele nädalavahetuse puhul midagi tõeliselt erilist küpsetada, võid otsingud lõpetada - see siin on tõeliselt rikkalik brownie, millel katteks rikkalik iirise-pähklisegu ja mis viib keele alla nii suurtel kui väikestel šokohoolikutel. Koogi valmistamiseks vajad:
Brownie jaoks:
120g võid
2 muna
1 dl kakaopulbrit
1 sl vanillisuhkrut
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
50g kanget sooja kohvi (espressot)
2 dl nisujahu
Iirise-pähklikatte jaoks:
60g võid
1 dl fariinsuhkrut (või Muscovadot)
1 sl tumedat siirupit
1 sl vahukoort
1 sl glükoosi (võib lisada, võib ära jätta)
2 dl pähklisegu (India pähklid, parapähklid, metspähklid jms.)
sorts konjakit või brändit (soovi korral)
Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini, haara (22 cm) läbimõõduga lahtikäiv koogivorm, määri see võiga kokku ja kata põhi küpsetuspaberiga. Kui sööjaid on rohkem, võib koostisosade koguse kolmekordistada ja brownie hoopis kõrgete servadega ahjuplaadil valmis küpsetada.
Alustuseks sulata või ja aseta see seejärel jahtuma. Samal ajal sega suures kausis käsitsi vispeldades kokku munad, kakao, vanillisuhkur, sool ja küpsetuspulber. Seejärel lisa või, suhkur, kohv ja jahu ning sega, kuni tainas on sile ja läikiv. Vala tainas ahjuvormi ja viska 20 minutiks ahju. Küpsetusaeg sõltub muidugi sellest, kas otsustasid kogused kahe- või kolmekordistada või mitte. Mina soovitan brownie esimest korda välja võtta siis, kui see on keskelt veel pisut “toores” ja võdisev.
Iirisekatte jaoks sulata paksupõhjalises potis või, fariinsuhkur, siirup (ja glükoos, kui seda kasutad) ja vahukoor. Lase iirisel pidevalt segades kolm minutit vaiksel tulel podiseda. Seejärel lisa segule pähklid ning kui brownie on valmis ahjust väljuma, vala pähklisegu browniele, määri ühtlaselt laiali ning aseta kook veel 10 minutiks ahju. Lase sellel täielikult jahtuda ning serveeri oivaliselt mahlane ja rikkalik küpsetis soovi korral (magustamata!) vahukoorega.
Head isu!