Napoleoni kook

Napoleoni kook

18. Feb 2013, 12:21 Greetel EmmedeKlubi.ee Greetel EmmedeKlubi.ee
Olen pikalt mõelnud ise Napoleoni koogi tegemist katsetada. Arvasin, et see on väga keeruline ja tüütu tegemine. Noh, peale meekoogi käppa saamist mõtlesin, et saan ka selle koogiga hakkama. Tegelikult polnud siin mitte midagi keerulist ja kook tuli väga hea. Mees küll alguses kirtsutas nina kui ütlesin, et võiks täna seda kooki teha - ta oli ju söönud vaid neid poes pakutavaid moosiga kuivasid napoleoni koogi laadseid kooke. Tulemusega jäi aga väga rahule ja arvas, et teinekordki! Teinekord prooviksin veidi mandliessentsi ka keedukreemile lisada.
Retsepti leidsin jälle oma suureks lemmikuks saanud Ragne Värk´i blogist.
Kook ise tuleb 21 korda 19cm
 

Taigen:
250g jahu
150g võid
1dl külma vett
paar tilka äädikat
0.5lt soola
0.5 muna

 
Keedukreem:
750ml piima
2dl suhkrut
3 muna ( pluss pool ülejäänud munast)
3/4dl jahu
1tl vaniljesuhkurt
1sl võid

Taigen:
Haki või jahu sees peeneks. Lisa veega segatud äädikas, sool ja eelnevalt läbiklopitud pool muna. Sõtku taigen ühtlaseks ja lase sellel 3-4h külmkapis seista.
 
Lõika küpsetuspaberist välja šabloon suurusega 19cm korda 21cm.
Kihtide rullimiseks jagasin taigna nelja ossa ja rullisin kõik ükshaaval lahti ja lõikasin šablooni abil ruudukesed välja. Igat kihti küpsetasin 250-kraadises ahjus umbes 5 minutit kuni nad muutusid kuldpruuniks. Ära lõigatud ääred küpsetasin veidi tumedamaks.
 
Keedukreem:
Sega paksupõhjalises potis piim suhkrutega ja lase vaikselt keema minna. Peale keema tõusmist jahuta. Hõõru jahu munaga ühtlaseks massiks ning lisa see piimale tasapisi, samal ajal korralikult segades, et tükke ei tuleks. Kui kreemi tegemist hoolega võtta ja mitte kiirustada, ei tule ka tükke :)
Tõsta pott tagasi vaiksele tulele ja kuumuta paksenemiseni. Keeda lasta ei tohi!
Kui kreem piisavalt paks, võta see tulelt ja sega sisse või.
 
Lao taignakihid korda-mööda kreemiga. Viimaseks kihiks jääb kreem ja selle peale omakorda pudista ära küpsetatud ääred.
Lase koogil üleöö või rohkem seista, et see mõnusalt kreemist läbi imbuda saaks.
 
Head isu!
Greetel EmmedeKlubi.ee Greetel EmmedeKlubi.ee 18. Feb 2013, 13:23

Ma ka kartsin seda retsepti pikalt, aga ei olnud midagi hullu. Lihtsalt tuleb hoolikas olla, et kreem tükki ei jääks ja noh, see kihtide tegemine on lihtsalt tülikam - rulli ja lõika ja küpseta mitu kihti. Aga mitte midagi keerulist, minu meelest. Loodan, et Sul tuleb samuti hästi välja. 😀

18. Feb 2013, 12:57

Mina olen ka ammu ammu mõelnud seda ise teha aga siiani olen arvanud et see mul küll välja ei tule, kirjutan selle retsepti ülesse ja proovin äkki naistepäeval ära 😀