Kookos - kuidas ja kus seda kasutada

Kookos - kuidas ja kus seda kasutada

06. Jun 2015, 06:00 Emmede Klubi Emmede Klubi

Seda, et kookos on maitsev, teame me kõik juba ammusest ajast, kuid mida kasulikku ta endas peidab ja kuidas seda ära kasutada?

Kookosvesi

Kookosvesi koosneb 95 protsendi ulatuses veest, ülejäänud 5 protsenti on toitained ja mineraalid - vitamiin B, C, fosfor, kaltsium ja tsink. Eriti rikkalikult on kookosvees kaaliumi (12,5%) ning see on ka põhjus, miks seda vahel  „looduslikuks spordijoogiks“ nimetatakse.

Kookospiim

  • Kookospiim aitab säilitada veresuhkru taset
  • Hoiab naha ja veresooned paindlikuna ja elastsena - vask on väga oluline mineraal enamikele keha funktsioonidele. Vask ja vitamiin C aitavad sälitada keha ja naha paindlikkust ja elastust.
  • Aitab ehitada tugevad luud - kookospiim on väga kaltsiumirikas, kuid sisladab ka palju fosforit. Forfor on esmane toitaine, mida keha vajab, et tugevdada luid.
  • Aitab ära hoida aneemiat - raua  puudus on tänapäeval üks enim levinud toitaine puudujääke. Raua puudus ei luba meie kehal toota piisavalt hemoglobiini, et hoida vajalikku hapnikutaset punastes verelibledes, mille tagajärjeks on aneemia. Tass kookospiima annab kehale peaaegu neljandiku päevasest raua vajadusest.
  • Rahustab närve ja lihaseid - kookospiim on väga magneesiumirikas ja aitab ära hoida lihaskrampe. Magneesiumi üks funktsioone on see, et ta käitub blokeeringuga paljudele närvirakkudele. Kui kehas pole piisavalt magneesiumi, siis närvirakud muutuvad väga aktiivseks tänu kaltsiumile, mis neid aktiveerib. Liigsed lihaskrambid on põhjustatud täna aktiivsetele närvirakkudele.
  • Aitab hoida kaalu kontrolli all - kookospiim tekitab täiskõhutunde tänu kõrgele kiudainetesisaldusele.
  • Vähendab liigesepõletike riski - seleen on väga oluline antioksüdant. See kontrollib vabasid radikaale ja seeläbi aitab leevendada liigesepõletiku sümptomeid. Inimesed, kellel on madal seleenitase kannatavad alatihti liigesepõletike käes.
  • Alandab  kõrget vererõhku - kookospiim sisaldab kaaliumi, mis vähendab vererõhku.
  • Tugevdab immuunsüsteemi - kookospiim sisladab vitamiin C-d, mis tõstab keha immunsüsteemi.

Kookoshelbed

Kookoshelbed sisaldavad 4 korda rohkem kiudaineid kui kaerakliid ja kaks korda rohkem kui nisukliid või linaseemned. Kookoshelbed aitavad ära hoida aneemiat, hoiavad veresooned elastsena, rahustavad närve ja lihaseid ning hoiavad kaalu kontrolli all.

Kookosrasv

  • Kookosõli rasvhapped ei ladustu kehas rasvana, vaid organism kulutab need kiiresti.
  • Kookosõli sisaldab keskmise ahelapikkusega rasvhapet nimega lauriinhape, mis annab talle emapiima sarnase immuunsust tõstva toime. Sarnane toime on veel vaid lehma- ja kitsepiimal. Lauriinhape muutub organismis monolauriiniks. Monolauriinil on bakterite, viiruste ja algloomade vastane mõju.
  • Kookosõlis sisalduvat kaprüülhapet kasutatakse seenhaiguste poolt tekitatud põletikuvastaseks raviks.
  • Kookosõli kasulikku toimet suurendab ka tema monoküllastumata oleiinhappe sisaldus, mis teeb kookosõli sama kasulikuks kui oliiviõli. 
  • Kookosõli ei tõsta halva kolesterooli sisaldust. Ühe kaaluühiku kohta sisaldab see vähem kaloreid kui ükski teine toidurasv - üks gramm kookosõli sisaldab vaid 6,8 kcal, muud õlid keskmiselt 9 kcal.
  • Igapäevased toidurasvad on soovitav välja vahetada külmpressitud kookosõli vastu, ühest küljest tema kasulike omaduste tõttu, teisest küljest tema stabiilsusele. Kookosõli talub suhteliselt hästi kuumutamist, seetõttu sobib ta suurepäraselt ka küpsetamiseks.
  • Kookosõli toetab kõhunäärme tegevust, parandab organismi veresuhkru kasutamist ja tõhustab kaaliumi ja magneesiumi ning rasvlahustuvate vitamiinide imendumist.
  • Kookosõli on ainus õli, mis aktiveerib kilpnäärme tööd. Organismis kiiresti põledes stimuleerib ta türeoidhormooni tootmist ja sellest tulenevalt tõhustab ainevahetust.
  • Kookosõli on soovitav tarbida iga päev ja see võimaldab parandada vere kolesteroolisisaldust. Külmpressitud kookosõli rasvhappeline koostis ongi  tema kaalu langetava toime saladus.
  • Poelettidel leidub  hüdrogeenitud kookosrasva, mida kasutatakse laialdaselt toidutööstuses. Selline töödeldud rasv on aga tervisele kahjulik ja ei sobi seetõttu söömiseks.
  • Et kindel olla, kas tegemist on õige asjaga, on heaks orientiiriks sõna „külmpressitud“ või „virgin e. neitsikookosõli“ ja soovitatavalt mahekasvatatud. Külmpressitus kookosõlile on omane meeldivalt magus kookosaroom ja suussulav tekstuur.

Allikad: naturalworld.ee, eliksiir.ee, toitumisnõustaja