Keira Knightley: Töötav isa peaks laste kasvatamisse panustama sama palju, kui töötav ema

Keira Knightley: Töötav isa peaks laste kasvatamisse panustama sama palju, kui töötav ema

05. Oct 2020, 19:02 Emmede Klubi Emmede Klubi

Tuntud ja tunnustatud näitlejatar ning kahe lapse ema Keira Knightley on otsustanud tõmmata tähelepanu väga olulisele teemale. Ta rääkis intervjuus väljaandele Hello Giggles, et isad ei ole lapsehoidjad vaid lapsevanemad, ja mehi ei tohiks ülistada omaenda laste kasvatamise eest.

Keira küsib ühiskonnalt olulise küsimuse: miks me ei oota töötavatelt isadelt laste eest hoolitsemist võrdväärselt töötavate emadega?

Nähes isa, väike laps süles, poes ostlemas, tänaval vankriga jalutamas või lasteaias lapsevanemate koosolekul, reageerivad paljud inimesed ülistusega: "Oo, mis tubli mees! Vaata, kui äge, et ta oma enda laste eest sedasi hoolitseb!" Ja kui mees peaks veel avalikus kohas last toitma või mähkme ära vahetama...

Keegi ei tule aga selle peale, et kiita emasid pelgalt lapsega poes käimise, vankriga jalutamise, mähkme ära vahetamise või vanemate koosolekul osalemise eest. See on tavaline osa vanemaks olemisest.

Nii kasutatakse tihtilugu ka väljendit "mees hoiab lapsi" - näiteks käib ema vahel juuksuris või sõbrannadega kohviks, kui "isa hoiab lapsi". Samas ei nimeta keegi ema lapsehoidjaks, kui ta lihtsalt omaenda lastega omaenda kodus on. 

Muidugi on kiiduväärne, et tänapäeva isad osalevad laste kasvatamises rohkem kui kunagi varem, kuid me ei tohi unustada, et see ei ole mingi eriline teene või abi emale - kõik vanemad peaksidki oma laste eest hoolitsema, see on vanemaks olemise eeldus. Ta ei aita sind, sest see pole sinu töö - ta kasvatab oma last, sest see on teie mõlema töö!

Meeste ülistamine oma tavapäraste kohustuste täitmise eest solvab ka mehi ennast, justkui ei olekski mehed võrdselt naistega lapsevanemaks olemised võimelised, et juba väga väikeste asjade eest erilist ülistust väärivad.