Kas rinnapiim võib pakkuda toimivat ravi koroonaviiruse vasu?

Kas rinnapiim võib pakkuda toimivat ravi koroonaviiruse vasu?

07. Aug 2020, 15:05 Emmede Klubi Emmede Klubi

Teadlased uurivad praegu, kas üks võimalik ravim koroonaviiruse vastu võiks olla rinnapiimas leiduvad antikehad.

"Ükskõik, kas sa ise imetad või mitte - keegi ei saa eitada, et rinnapiim on äge. See on põhimõtteliselt kõige lähedasem asi võlurohule, mis olemas on. Rinnapiim muutub ajas vastavalt beebi vajadustele, aitab võidelda allergiate vastu, lüüa tagasi haiguseid ja tugevdada keha immuunvastust. Isegi need emad, kellel ei ole õnnestunud imetada, saavad rinnapiima võimeid imetleda," kirjutab Motherly.

Üks põhjus, miks rinnapiim nii eriline on, on see, et see annab beebile antikehasid. Antikehad on valgud, mida organism toodab, et võidelda viiruste ja bakterite vastu. Huvitav on aga see, et rinnapiimas sisalduvad antikehad on vastupidavamad kui veres sisalduvad antikehad.

Sellepärast uuritakse rinnapiimas sisalduvaid antikehasid praegu ka võimaliku abivahendina koroonaviiruse vastu. Tundub, et koroonaviirusega kokku puutunud imetavate naiste rinnapiimas võivad olla üsna tugevad koroonaviiruse vastu võidelda aitavad antikehad. Naine annab need antikehad imetades edasi oma beebile ja kaitseb seeläbi last koroonaviiruse eest, kuid kui uuringud oletusi kinnitavad, võib rinnapiimas olevates koroonaviiruse vastastest antikehadest saada ka tõsiseltvõetav abivahend nende inimeste aitamiseks, kes viirust raskelt põevad.