Saame tuttavaks: Emmede Klubi uus toidublogija Maris

Saame tuttavaks: Emmede Klubi uus toidublogija Maris

02. Jul 2020, 12:38 Emmede Klubi Emmede Klubi

Küsimuse üle, mida õhtuks süüa valmistada, vaevavad igapäevaselt pead paljud lastega pered üle Eesti. Kui maailm märtsis kinni pandi ja lapsed koolist-lasteaiast koju jäid, sai söögitegemisest ööpäevaringsena näiv tegevus. See andiski Marisele (30) tõuke teha algust Instagrami kontoga @karantiinitoidupaevik, et jagada omaenda igapäevaseid kodutoite teistegi samas olukorras olijatega. 

Lühikese ajaga kogunes ilusate piltide ja lihtsate koduste retseptidega kontole üle tuhande jälgija ning ehkki eriolukord lõppes, otsustas värskelt kaheaastaseks saanud tütre ema oma toreda inspiratsioonikontoga edaspidigi jätkata. Emmede Klubi küsimuse peale, kas Maris ei tahaks oma toredaid toiduideid vahetevahel ka meie lugejatega jagada, oli Maris lahkelt nõus. Niisiis võib tema isuäratavaid õhtusöögiideid ka edaspidi meie portaalis näha! 

Et võiksime Emmede Klubi värske toidublogijaga lähemalt tuttavaks saada, esitasime talle mõned küsimused:


Kuidas on teie toidulaud muutunud pärast lapse lisandumist perre?

Peale lapse sündi muutus meie pere toidulaud totaalselt: ma hakkasin rohkem tähelepanu pöörama mitmekülgsele toitumisele. See ei olnud mul üldse plaanis, vaid tuli iseenesest, sest tundsin vastutust lapse õigete toitumisharjumuste kujundamisel.

Millest sai alguse sinu armastus söögitegemise vastu?

Minu tädi teeb väga hästi süüa. Alati tädi juurde minnes on laud isetehtud heast ja paremast lookas. See on mindki inspireerinud. Samuti meeldib minu elukaaslasele süüa teha. Varem oligi meil hea koostöö: tema tegi soolase ja mina magusa. Ma tundsin ennast magustoitude tegemisel palju enesekindlamalt. Nüüd, lapsega kodus olles, olen avastanud endas ka "soolase külje". Minu jaoks ei ole toit lihtsalt kütus kehale - see peab olema ka omaette maitseelamus.

Kust ammutad igapäevaseks kokkamiseks inspiratsiooni?

Igapäevaseks kokkamiseks ma spetsiaalselt inspiratsiooni ei otsigi. Mulle meeldib, kui toidu tegemine on kiire, lihtne ja maitsev. Paljud retseptid on minu jaoks liiga tüütud ja valin improviseerimise tee. Raseduse ajal sattusin Miiu Instagrami kontole, mis mind samuti inspireeris, sest tema tehtud toidud olid täpselt minu maitsele. Ma olen vist absoluutselt kõik tema Instagrami storydes olevad toidud järgi proovinud!

Ühepajatoidust uhkete sünnipäevatortideni - Marise retseptivaramust leiab nii lihtsaid argiseid retsepte kui ka imeilusaid küpsetisi

Miks otsustasid @karantiinitoidupaevikuga algust teha?

Ma olen juba ammu soovinud oma toiduvalmistamisi teistega jagada. Kui meil aga kuulutati eriolukord välja ja pidime veel rohkem aega kodus veetma hakkama, siis mõtlesin, et oleks tore oma aega Instagrami toidukontoga sisustada. Nii sündiski Karantiinitoidupäevik, kus näitasin samm-sammult, mida ja kuidas üks tavaline pere eriolukorra ajal kodus süüa teeb. Kuna aga inimeste huvi oli jätkuv ja mulle väga seda teha meeldis, otsustasin ka pärast eriolukorda jätkata.

Instagrami kontol @karantiinitoidupaevik jagab Maris oma pere lihtsaid, kuid äärmiselt isuäratavaid argitoite

Millised on sinu enda jaoks kõige suuremad väljakutsed igapäevasel toiduvalmistamisel?

Minu jaoks üks suurimaid väljakutseid on võib-olla see, et kuna ma ei viitsi ise toidupoes käia ja tellin oma nädala varud eCoopi vahendusel, siis planeeritud toorained ei pruugi tulla või on liiga lühikese säilivusajaga. Nii olengi loobunud nädalamenüü koostamisest ja valmistan midagi jooksvalt, kapis olemasolevatest asjadest. Sügavkülm on ka hakkliha ja kana täis, mida on alati hea võtta. Muidugi on väikese lapse kõrvalt üksi söögi tegemine paras väljakutse - nagu igas peres.

Kui palju pöörad tähelepanu sellele, et laps tervislikult toituks? Millised on Sinu parimad nipid lapse mitmekülgseks toitumiseks?

Lapse tervislikule toitumisele pööran ma väga suurt tähelepanu. Meie peres tuleb kindlasti enne soolast süüa - alles siis saab küpsist vms. Igapäevaselt me magusat ei tarbi ja joogiks on vesi. Samuti jälgin, et laps sööks nii liha kui ka köögivilju. Ta on väga umbusklik erinevate toitude suhtes, seega minu üheks nipiks on köögivilju pasta sisse “peita”. Ma olen seisukohal, et kui ei maitse, ei pea sööma, aga proovida võiks. Kui ma tean, et talle mingi asi ei meeldi, siis ma panen selle ikka taldrikule, sest mine tea - äkki täna on just see päev, kui ta tahab seda proovida.

Mis on see üks asi, mida alati kokkad, kui aega ja viitsimist üldse ei ole, aga toit on vaja lauale panna?

Pasta, pasta ja veelkord pasta! Me oleme kindlasti suur pastapere. Seda on nii lihtne ja kiire valmistada ning sinna sisse võid ükskõik mida kapis leiduvat panna. Ma teen pastasid möödaminnes, käigupealt.

Marise valmistatud ahjupasta

Millised on Sinu TOP5  asendamatud köögitarvikud/masinad?

Jura Ena 8 - mu päev ei lähe üldse ilma kohvita käima. Ma olen see “dont talk to me before my coffee inimene.

KitchenAid mikser - tohutusuur abimees, eriti veel kui lapse kõrvalt kokata, on hea, kui käed rohkem vabad on. Kasutan tihti ka selle lisatarvikuna riivi. Tänu sellele ei ole mu käed peale porgandi riivimist enam nädal otsa kollased!

Delimano lõikur - kasutan seda alati sibula ja küüslaugu hakkimisel. Mulle meeldib, et sellega saan paari sekundiga kõik peeneks hakitud ja silmad ei hakka vett jooksma.

Ja pisemad tarvikud, mida tihti kasutan, on laimipress ning küüslaugupress.

Aga TOP5 komponenti, mis sul kindlasti alati kapis olemas on?

Broilerisisefilee, veisehakkliha, erinevad pastad (milline üllatus, eksole), sügavkülmutatud brokoli, pestod ja midagi värsket, näiteks tomat, kurk, sibul, küüslauk, laim.

Suvi on käes ja paljud pered on sageli rannas-metsas-pargis või mööda Eestimaad ringi rändamas. Mida sina piknikukorvi kaasa pakid?

Piknikule minnes pakiks ma kaasa mõned head juustud, viinamarjad, sushi oma lemmikrestoranist ja teeks ühe vaarika-toorjuustukoogi kaasa.

Randa minnes pakin ma tavaliselt termokotti suure veepudeli, mõned puuviljad ja lapsele smuutituube. Kui aga on järve äärde minek, siis mulle meeldib lõkke peal ka grillvorsti sussutada ja seda leiva peal süüa.


Täname, Maris, toreda intervjuu eest, ja jääme ootama Sinu inspireerivaid sissekandeid Emmede Klubis!