No kae imet, suvi on jõudnud Eestimaale. Päike on juba kohati suutnud muru ära kõrvetada... Käes on kevadpidude, lasteaedade-koolide lõpetamised, toredad piknikud värviliste tekkide ja kõike head-paremat täis toidukorvidega ning mõnusad sumedad lõkkeõhtud pere ning sõprade ringis. Grillid tossavad aianurkades.
Pea alati enne mingit toredat üritust, mõtlen ma ikka ja jälle, et mida põnevat siis seekord lauale panna, sinna grillitud liha ja vorstide ning kala kõrvale. Mina ise eelistan rohkem rohelist kraami küpsetada. Vastavalt hooajale näiteks rosmariiniõliga üle pintseldatud redised, noored suvikõrvitsad, maisitõlvikud, südasuvised tomatid-paprikad, killukese võiga fooliumisse mässitud aedoad, sibulad ja muud juurikad-muurikad ning liha asemel minu enda valmistatud India paneer ehk praejuust, halloumi või mõne kodumaise taluniku juustusort - mis kergelt grillides jäävad pealt kuldkrõbedad ja seest mõnusalt pehmed. Lastele üldjuhul selline küpsetatud roheline kraam ei istu. Vorstijupp näpuvahel või lihatükk kahvli otsas ning tavapärane vesine kurgi-tomati-hapukooresalat on lihtsalt nii igav. Selle asemel valmistage seekord hoopis suur vaagnatäis suvesalatit, mida võiks nimetada suisa mandalaks, sest sellise mosaiigi ladumine ja kujundamine on vägagi meditatiivne ja rahustav tegevus nii täiskasvanute kui ka laste jaoks. Võta aega, istu maha ja kutsu kõik kampa ning hakake pihta!
Mõned head näpunäited ja nõuanded salati-mandala valmistamiseks:
Soovitan kõigepealt otsida mõni suur vaagen, liud või kandik, et kõik salatikomponendid mahuksid lahedalt üksteise alla ja kõrvale. Lapsed saavad oma loovust ja fantaasiat rakendades moodustada kauni mustri või sümmeetria, sest öeldakse ju, et kõigepealt sööme silmadega ja siis suuga (porgandi-kapsasalati võib kõrgete äärtega kaussi teha). Armsaid vana -ja nõukogudeaegseid kandikuid, liudasid ja muud vahvat kraami tasub salaja otsida ema, vanaema või vanatädi sektsioonkapi alumiselt riiulilt või vanast kriuksuvate ustega köögipuhvetist. Ilusti-kenasti küsides ikka antakse, mis nad seal niisama seisavad ja tolmu koguvad. Jah, mäletad seda ema kuldsete ääretega kohviserviisi, mida võis ainult kaugelt vaadata. Ootas seal elutoa vitriinkapis neid külalisi, keda kunagi ei tulnudki...
-Võta lapsed turule kaasa. Aidake neil valida võimalikut värske ja kodumaine kraam, näidake, millised tomatid on kõige küpsemad, õpetage maitsetaimi tundma - jutustage, et basiilikut nimetatakse maitsetaimede kuningannaks ja porgandit süües saad parema jume...
-Mida rohkem värve ja huvitavam kuju, seda põnevam! Natuke punast, natuke kollast, sekka suts rohelist, eri värvi porgandid, siiru-viirulised punapeedid või hoopis piklikud...
-Seletage, miks maikuus müüdavad maasikad, kultuurmustikad, murelid ja arbuusid ei ole kodumaist päritolu, aga maitsevad magusalt.
-Lase neil endil komponendid ette valmistada - sõelal pesta ja kurnata, sorteerida kausikestesse, hakkida ja lõigata. Valmistamisprotsessis osalemine tekitab neis suurema tahtmise salatit pärast maitsta ja süüa.
-Laduge koostisosad koos lastega laiale vaagnale, et kõik näeksid, mida salat sisaldab.
-Jälgi, et koostisosad jääksid võimalikult terved ja terviklikud, n tomatid sektoriteks, redised-kurgid ratasteks, maasikad poolitatult - laps saab aru, mis on mis. Liiga hakitud-tšakitud salat muutub vesiseks ja näeb kole välja.
- Kõik komponendid võib ka eraldi kausikestesse panna, nii kombineerib iga üks enda taldrikusse suupärase salati
-Taldrikute asemel võib kasutada näiteks rohelise või punase kapsapea suuri lehti.
-Salatimaterjali võib ka lihtsalt grilltiku otsa lükkida (marakrattidele paras tegevus).
- Salatikastet ära peale vala, vaid kalla pisikesse pudelisse. Kes soovib, see proovib!
- Miks mitte valmistada 2 eraldi suvesalati mandalat, üks magus ja teine soolane.
Magus mandala: maasikad, mustikad, rabarberikangid, arbuusitükid, vaarikad, tikrid jne. Kõrvale kena kausitäis vahukoort, kuhu on segatud natuke hakitud piparmünti.
Soolane mandala: redised, noored porgandid, herned, punane sibul, kurgid, tomatid, erinevad salatisordid, tilliga keedetud värske kartul jne. Kastmeks paku näiteks küüslaugust kitsejuustukreemi (väike pakk kitsejuustu, paar spl toorjuustu või köögikoort, 2 küüslauguküünt. Surista saumikseriga ühtlaseks kreemiks).
Suur suvesalati-mandala
- paar kimpu erinevaid sorte salateid (mina kasutan ära ka rediste harvendamisel üle jäänud noored lehed)
- kimp rukolat
- suur peotäis ratasteks lõigatud rediseid
- 4 - 5 ratasteks lõigatud värsket kurki
- 5 - 6 sektoriteks lõigatud küpset tomatit
- paar peotäit kodumaiseid maasikaid
- paar peotäit kultuurmustikaid
- paar peotäit arbuusikuubikuid
Lase loovusel lennata! Lisa võilille -ja nurmenukuõisi, basiiliku -ja mündilehti jne.
Kastmeks vispelda kokku 1dl värskelt pressitud sidrunimahla, 1spl mett, suts meresoola ja pipart, 2dl õli. Kalla kenasse väiksesse pudelisse.
Toidu kõrvale paku ise tehtud õrnroosat rabarberilimonaadi või näiteks paksu koheva vahuga tummist käsitöökalja, mille enda jaos alles nüüd olen avastanud ja mida kavatsen hakata lähitulevikus ise vaadis kääritama.
Hoia blogil silm peal, sest tulemas on nii mõndagi põnevat!
Gerri
Kas proovid Gerri mõnusa salatimandala ka ise järgi? Milliseid nippe kasutad Sina, et lapsi salateid sööma saada? Millised on teie pere lemmikud suvesalatid?