Gerri blogi: Maitsev tatraroog

Gerri blogi: Maitsev tatraroog

27. Sep 2018, 13:29 Gerri, Emmede Klubi blogija Gerri, Emmede Klubi blogija

Suur suvi sai otsa. Väikesed inimesed lasteaeda või kooli ja suured tagasi tööle saadetud. Perepuhkused läbi ja igapäevarutiin taastatud. Jah, see perepuhkus pidavatki olema nagu maa all raketiga sõitmine... Aitab küll! 

Täitsa mõnus on jälle see hall, sombune ja pikkade uduste hommikute aeg. Vaikus ja rahu. 

Toidusedel on kah jõudsalt täienenud - maalt saadetakse korvidega õunu ja ploome, kartuleid ja porgandeid, porruvarsi ja kõrvitsaid, kaalikaid ja peete. Ainult pese, koori, haki ja kalla kastrulisse, kopsikuga vett peale ja keeda supiks või mis iganes maitseb!
 
Ahh, mida ma siin räägin! Meie peres on ju üks mittekartulisööja ja üleüldse toidu suhtes väga valiv, seepärast olen palju toite nii-öelda üles ehitanud hoopis tatra peale. Ühe väikese inimese ühe kuu menüü näebki välja umbes selline - tatar võiga, viil juustu, värske kurk, praetud leib, viil juustu, paar meetrit spagette bolognese kastmega, õun, tatar frikadellidega, paar lusikatäit merevaiku, toores porgand, keedetud riis, hapukurk, tatraroog hakkliha ja peidetud köögiviljaga, viil juustu...ja hakkame aga otsast peale. 

Õnneks on tatar väga hea alternatiiv kartulile - väga tervislik ning maitsev, sobib kõigi ja kõigega.
Olen toortatart idandanud, röstinud, kohupiima teinud ning tatraleiba küpsetanud... nojah kõlab nagu peedist pesumasina valmistamine.
Ühel heal päeval sai mul villand sellest köögiviljade peitmisest toitude sisse. Riivid kõik hea kraami peaaegu molekulideks, poetad vaikselt toidu sisse ja hästi salaja... ning hoiad pärast toidulauas hinge kinni, et keegi ei  märkaks hamba all mingeid sibula või suvikõrvitsatükke...
 
Mõtlesin, et seekord teen sellise pajatäie, kus erinevad köögiviljad on hakitud nii suurte tükkidena, et oleks ikka näha, mis on mis. Ja kui ikka väga ei sobi, siis saab lihtsalt kahvliga välja nokkida. 
Uskumatu, aga lapsed sõid päris suure isuga. Välja sorditi ainult paprika, kõik muu kadus lusikaga suhu. 
Katsetage, maitske ja proovige valmistada toite teistmoodi, kui olete harjunud - ja näete, et ka lapsed võivad üllatada!
 
20180927142649-14867.jpg
 
Tatraroog hakkliha ja köögiviljadega
 
800g keedetud tatart
500g hakkliha (siga/veis) 
2 küüslauguküünt
1 sibul
1 porruvars
1 paprika
Hakitud peterselli
 
Võib lisada veel, mis iganes maitseb, näiteks kirsstomateid, suvikõrvitsatükke, porgandeid, seeni. Hakkliha asemel kasuta hoopis suitsukana, grillvorsti vms, mis aga sinu perele rohkem maitseb. 
 
Prae hakkliha koos küüslaugu - ja sibulatükkidega, lisa hakitud paprika, porrulauk ja küüslauguküüned. Maitsesta vähese soola ja pipraga. Kõige lõpus lisa keedetud tatar ja petersell. Sega õrnalt läbi ja kuumuta veel mõni minut. 
Vahvaks vahepalaks või magustoiduks rösti kuumal pannil paar peotäit toortatart. Maitsevad nagu pähklid. 
 
20180927142738-37859.jpg
 
Maitsvat sügist! 

Gerri