Gerri blogi: Imemaitsev koogiretsept emadepäevaks

Gerri blogi: Imemaitsev koogiretsept emadepäevaks

11. May 2018, 15:57 Gerri, Emmede Klubi blogija Gerri, Emmede Klubi blogija
Tuleval pühapäeval on emadepäev, see meile kõige kallimate ja armsamate emade päev! Ja kuna rabarberi hooaeg on äsja alanud, siis pakun selleks puhuks välja ülilihtsa rabarberikoogi retsepti, mis sobib oma lihtsuse poolest küpsetamiseks just meesperele ja ka suurematele lastele, sest õnnestub alati kui just ahjusoojas päris süsimustaks ei lasta kõrbeda... Kõik koostisained on tuttavad ja poest hõlpsasti leitavad ning kui õige natuke rabarberitükikestega mängida näeb see lõpuks välja nagu tõeline kunstiteos.

Veel nädal tagasi kui seda postitust planeerima asusin, helistasin läbi mitu tuttavat aiapidajat. Üks ütles, et no kui kasvuhoones kasvataks, siis oleks pakkuda küll. Külm kevad!
Minul kasvab tulevikus kasvab mitu puhmast. Kasvuhoones. Tegelen juba sellega... Kuulsin äsja, et keegi kasvatab kasvumajas värvilisi porgandeid. Pidavat väga tulus ettevõtmine olema.
Teine kostis, et tal puhmastele puha klaaskapid ümber ehitatud, aga ikka on varred alles 10-15cm pikad. Külm kevad!
Kolmas käskis paar päeva oodata ja saatis siis mulle ukse taha suure kimbu pallinööriga kokku seotud mahlaseid ja õrnroosasid rabarberivarsi. Milline rõõm!
Lapsepõlves tõi ema varakevadel maalt sületäis varsi koos lehtedega. Tehti kooki ja kisselli ja keedeti väheke tangudega lehesuppi. Rabarber oli ju nö esimene saada olev kevadine vitamiin. Poosetasin nendega pea kohal päikest varjates mööda õue ringi ja kujutasin ette, et olen päevavarjuga peen preili mõnest vanast filmist... Pärast pistsin kooritud rootsude otsad suhkrutoosi ja sõin niisama krõmpsutades mitu vart järjest, kuni mahl lõpuks hambad hellaks tegi. Veel praegugi, kui mõtlen, hakkab suu vett jooksma. Aga oi kui hea ja hapu oli! 

Rabarberilehtedega tasub aga ettevaatlik olla: natuke noori lehti supi sees ei tee veel midagi halba, kuid suurem kogus võib tekitada tõsise mürgituse. Sama kehtib ka hapuoblikate puhul. Suvel võib suuri rabarberilehti kasutada fooliumi asemel, näiteks kalu sinna sisse pakkides ja siis neid aeglaselt sütel grillida. Annab väga põneva maitsenüansi. Lugesin, et Ühendkuningriigis korjatakse esimene saak küünlavalgel, siis pidavat rabarber olema magusam ja õrnema varrega... :) Proovi järgi!
 
Koogiretsept:

Vaja läheb 26cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi ja umbes viis noort kooritud ning tükeldatud rabarberivart.
 
Tainas:
 
1dl tumedat roosuhkrut
150g võid
5 dl nisujahu (2dl võiks asendada mandlijahuga - annab mõnusa pähklise maitse)
1tl vanillisuhkrut
1tl küpsetuspulbrit
1 muna
 
Täidis:

250g hapukukoort (1 suur pakk)
3 muna
1dl tumedat suhkrut
1tl vanillisuhkrut
 
Töö käik:

Näpi põhja koostisained ühtlaseks palliks kokku ning tõsta pooleks tunniks külmkappi. Samal ajal keera ahi 180 kraadi peale sooja ja sega kokku täidis. Suru tainas ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja servadele, vala sisse täidis ja lükka ahju. Küpseta u 15 minutit, kuni pealispind on natuke tahenenud. Tõsta kook korraks ahjust välja ja alles nüüd säti peale endale sobiv rabarberitükkidest muster, siis ei vaju tükid põhja vaid jäävad kenasti pealispinnale nähtavale! Puista peale ka paar supilusikatäit suhkrut. Suska ahju tagasi ja küpseta veel umbes 20 minutit ehk niikaua kuni täidis enam ei võbele. Enne pakkumist lasta natuke jahtuda.
Ideaalis võiks vormi eemaldada ja sättida koogi mõnele kaunile jalaga tordialusele, et oleks kõigile hästi näha ja silmadele ilus vaadata!
See lihtne rabarberikook maitseb mõnusalt mahlaselt ja näeb ka suurepärane välja just tänu rabarberitükikestest moodustatud mustrile. Jah, tasub ladumisega natuke vaeva näha!
 
Ah jaa... kuna liigne oblikhape võib tekitada häireid kaltsiumainevahetuses , siis tuleks süüa rabarberit sisaldavaid toite koos piimatoodetega. Nii et, üks suur pall (või kaks) rammusat koorejäätist koogi kõrvale on igati kasulik lisand!
 
Vahvat emadepäeva mulle, Sulle ja kõikidele teistele emadele! 
 
Gerri

Millise koogiga plaanid Sina emadepäeval oma ema üllatada? On sul mõni lemmikretsept, mida Emmede Klubi lugejatega jagada sooviksid? :)