Kuidas toetada 6–9-kuuse beebi arengut läbi mängu?

Kuidas toetada 6–9-kuuse beebi arengut läbi mängu?

04. Sep 2023, 17:27 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kui beebi saab pooleaastaseks, toimuvad tema arengus üsna suured muutused - ta näitab nüüd välja aktiivset huvi mänguasjade vastu ja soovib huvitavate esemete suunas ise liikuda. Milliste mängude abil beebi loomulikku arengut toetada?

 

Rõngatorn

See klassikaline mänguasi on asja pärast klassika – see huvitab beebisid, arendab motoorikat, selle abil on hea värvide ja suuruste vahet õppida.

Esialgu ei oska beebi kettaid ise pulga otsa panna. Las ta alustab ketaste eemaldamisest! Kõigepealt kõik rõngad korraga maha valades, siis ükshaaval eemaldades. Varsti õpib ta kettaid ise lisama ning siis juba neid õiges järjekorras lisama.
 

Peitus

Peida ära mõni beebile huvi pakkuv ese ja lase tal see üles otsida. Näiteks pane mängujänku teki alla nii, et osa jänku kõrvast jääb näha. Esialgu tee peitmisliigutus beebi nähes.

Pisikesed beebid ei saa aru, et see, mida me hetkel ei näe, on ikkagi olemas. Just 7-8 elukuu vanusena hakkavad lapsed mõtlema: mis toimub asjadega, mida me parasjagu ei näe? See on ka põhjus, miks teatud vanuses on lastel raske taluda oma emast või isast (peamisest hoolitsejast) eemal viibimist – ta ei saa veel täielikult aru, et mida pole näha, on ikkagi olemas. Peitusemäng arendab beebi asju selles osas. 


Raamatud

Vaadake koos raamatuid, jutustage raamatus toimuvast, märgake värve, loomi, taimi ja esemeid. Las beebi proovib ka ise raamatus lehekülgi keerata – mis siis, et see alguses muidugi ei õnnestu. Esimesed raamatud võivad olla riidest ja krõbisevate lehekülgedega, sest siis ei ole karta, et beebi liiga palju paberit sööb või raamatu katki teeb.


Ksülofon, lastesüntesaator või muu sarnane muusikariist

Beebi õpib oma sõrmi valistema, proovides konkreetsetele klahvidele pihta saada. See toetab tema peenmotoorika arengut. Muusika meeldib pea kõigile beebidele!

 

Põrandamängud

Selles vanuses lapse kõige olulisem "mänguasi" on põrand. Suurema osa päevast voodis, hällis, mõnes beebitoolis-kiiges või isegi kandekotis või süles veetmine ei anna üle pooleaastasele beebile enam eakohaseid arenguvõimalusi. Põrandal on beebil ohutu, ta ei saa kuskilt alla kukkuda. Põrand on piisavalt kõva, et beebi saaks harjutada roomama ning seejärel neljakäpukile tõusma ja käputama hakkamist. Last saab harjutamises ergutada, kui asetada talle põnevaid esemeid peaagu käeulatusse.

Midagi väga pehmet pole lapsele alla vaja, piisab tavalisest vaibast või mängumatist, aga ka lihtsalt parkett on hea mängupind!

 

Kõik, mis teie kodus juba on

Tihti on spetsiaalsete mänguasjade ostmine rohkem isegi ema ja isa rõõm. Kes seda teha ei taha, siis hea uudis – beebi saab hästi hakkama ka ilma üleüldse ühtegi mänguasja soetamata! 

Kasutage arendavateks mängudeks ära igas majapidamises juba olemasolevat. Peida midagi põnevat issi särgi rinnataskusse, las tita proovib selle ise kätte saata. Pigista vannikäsnast välja veenire ja lase beebil proovida sama teha. Kõige põnevam mänguasi on tavaliselt köögikraam: erinevas suuruses ja toonis plastnõud, teelusikad ja suuremad puust lusikad, läbipaistvad pudelid, väiksemad ja kergemad potid-pannid. Katsuge ja nimetage neid asju, tehke nendega häält, pange neid üksteise sisse või peitke köögirätiku alla.

Muide, kuigi kodus on palju põnevat, on selles vanuses lapsele arendav anda korraga käeulatusse üks või paar asja, mitte palju erinevaid asju. Kui laps neist tüdineb, siis ära lisa, vaid vaheta esemeid. 


Emme ja issi!

Viimaseks, kuid mitte vähemtähtsana: 6–9-kuune laps ei vaja veel iseseisvust, ta ei pea harjutama üksi olemist. Nii füüsiliselt, vaimselt kui ka sotsiaalselt kõige arendavam tegur beebi elus on turvaline kiindumussuhe oma vanema(te)ga – füüsiline lähedus, koos mängimine ja jutustamine, soojad naeratused ning julgustav ergutamine uute oskuste õppimisel.