Kes on Wren Eleanor ja kuidas ta koputab lastega suunamudijate südametunnistusele?

Kes on Wren Eleanor ja kuidas ta koputab lastega suunamudijate südametunnistusele?

29. Jul 2022, 14:48 Emmede Klubi Emmede Klubi

Ühe laps-suunamudija juhtum on tõstatanud ülemaailmselt küsimuse, kas väikeste laste kasutamine sotsiaalmeedias jälgijate kogumiseks on ikka eetiline ja ohutu. 

Wren Eleanor on väikelaps, kellele vanemad on teinud talle konto noorte seas väga polulaarses TikToki keskkonnas. Konto ise on, läbi ema silmade vaadates, nunnu: pisipõnn aina uusi moodsaid riideid kandmas, pisipõnn snäkke söömas, pisipõnn oma mänguasjadega mängimas, pisipõnn oma emmega kaisutamas.

Paraku pole mitte kõik tüdrukukese 17 000 jälgijat teised emmed, kelle arust see sisu lihtsalt nunnu on. Nende seas on ka väga palju haigeid kommentaare jätvaid trolle, väikelast jumala staatusse tõstvate fännikontode loojaid, paraku ka pedofiilsete huvidega isikuid... Tüdrukukese pilte ja videod on endale salvestanud kümned tuhanded võhivõõrad inimesed, sealjuures kõige enam salvestatakse just selliseid videiod, kus ta on nt vannis või mängib tampooniga.

Wren Eleanori teema on taas tõstatanud kõigi lapsevanemate jaoks olulise probleemi: lapsed ei ole sotsiaalmeedias osalemiseks oma nõusolekut andnud. Väiksemad lapsed ei ole nõusoleku andmiseks üldse võimelised, suuremad lapsed ei ole informeeritud nõusoleku andmiseks võimelised. Seepärast ongi sotsiaalmeedia kasutamise vanusepiiranguks enamasti 13.

Motherly kirjutab, et muidugi lastele meeldib vanematega koos fotolavastusi ja videod teha - tähelepanu, koos emme-issiga tantsimine, naljakate laulude kuulamine, iseendast videote vaatamine. See kõik meeldib lastele. Kuid nad ei ole võimalised hindama sisu tuhandetele või miljarditele võhivõõrastele jagamise riske ja järelmõjusid, mistõttu nende n-ö nõusolek ei saa olla teadlik ja informeeritud.

Suunamudijad kaasavad sisusse lapsi, sest see laiendab tulubaasi: rohkem sisu, rohkem saadetavaid tooteid, rohkem teenitavat raha jne. Sisuliselt on see laste nende endi teadmata või arusaamiseta tööle panemine, kuid kuna tehnika ja sotsiaalmeedia areng on oluliselt kiiremad seaduste arengust, siis ei ole veel riike, kus seadused seda valdkonda lastekaitse aspektist reguleeriks.

Sel teemal teadlikkuse tõstmise on oma südameasjaks võtnud @Mom.Uncharted konto omanik Sarah Adams:

 

@mom.uncharted Kids can’t consent #socialmedia #fyp #parentsoftiktoks #parenting #foryou #sharenting #SlurpeeRun #consent #protectthechildren #onlinesafety ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

 

Mida Sina arvad: kas suunamudijate lastest laps-suunamudijad teha on okei või ei?