Kas pesta hambaid enne või pärast hommikusööki?

Kas pesta hambaid enne või pärast hommikusööki?

19. Jan 2022, 17:10 Emmede Klubi Emmede Klubi

Mõnedele inimestele meeldib kohe ärgates hambad öösel suhu kogunenust puhtaks pesta ja siis värske suuga hommikust süüa. Teistele meeldib enne hommikusöök ära süüa ja siis värskelt pestud hammastega päevale vastu minna. Kuid kuidas on parem hammaste tervise jaoks?

Tegelikult ei ole väga suurt vahet, kas pesta hambaid enne või pärast sööki, kuid üsna oluline on mitte pesta hambaid vahetult pärast sööki. 

Kõige parem on siiski pesta hambaid hommikuti enne sööki. Öö jooksul koguneb meie suhu päris arvestatav hulk baktereid (kelle elutegevus tekitabki "hommikust hingeõhku"). Hambapesu enne sööki uhub bakterid ära ja hambapasta koostisained jätavad suhu hambaemaili kaitsva kihi. Seejärel sööma asudes on hambad söömise ajal paremini kaitstud.

Otse enne sööki hammaste pesemise miinus on aga muidugi see, et muutub toidu maitse. Paljud toidud muutuvad maitsetumaks, mõned (näiteks apelsinimahl) aga suisa vastikuks. Lastele ei pruugi see sugugi meeldida. Seega eriti hea on pesta hambad ära, siis natuke aega oodata ning siis sööma hakata. 

Kui aga sööte enne hambapesu, siis on vahepaus suisa kohustuslik. Söömise ajal nõrgeneb söögis olevate hapete tõttu ajutiselt hambaemail, mis tähendab, et hambad on otse pärast sööki nõrgemad. Kui hambaid sel hetkel kõvasti harjaga küürima hakata, võid hambaemaili hoopis kahjustada.

Seega pärast sööki hambaid pestes tuleks 30-60 minutit oodata. Enamikel inimestel aga lihtsalt ei ole selleks hommikuti aega.

 

Millal peseb teie pere hambaid – enne või pärast hommikusööki?