Mähkmed potitreeninguks

Mähkmed potitreeninguks

30. Mar 2013, 00:00 Emmede Klubi Emmede Klubi

See on küll järgmine suur verstapost silmapiiril, aga millal on parim aeg mähkmetest “edasi” liikuda?

 Uurimistulemused näitavad, et on hea alustada, kui laps on 24 kuni 36 kuud vana ja kui ta tunnetab juba oma põit. 

Aga ära tunne survet potitamisega alustada ainuüksi selle pärast, et laps on teatud vanuse saavutanud või lähikondlased teevad märkusi – kui sa ootad aega, millal laps sulle ise märku annab, et ta on valmis, saadab teid rohkem edu. Sageli juhtub nii, et mida vanem laps on, seda kiirem see õppeprotsess on.

Tere pott!

 Esimene samm potitreeningul on lapsel selgeks saamine, millal tal pissi- või kakahäda on. Ta võib sulle alguses märku anda, millal ta häda teeb või paluda varsti pärast seda endal mähet vahetada, sest talle ei meeldi määrdunud mähkmega olla. Selles etapis võid Sa talle potti tutvustama hakata.

Aita tal algusest peale potiga positiivseid assotsiatsioone tekitada. Lase tal endal pott või poti-iste välja valida; räägi talle, et suureks kasvamine tähendab ka potil käima hakkamist; kasuta tema kuuldes sõnu piss ja kaka ja räägi, kuidas see tekib ning seleta talle, mida sa teed vetsu külastades, et ta saaks rohkem aru, mis moodi asjad toimivad.

Tuleta lapsele aeg-ajalt vaikselt potile minekut meelde ja võid isegi öelda, et sul endal on ka vaja vetsu minna. See paneb neid enda füüsilistele vajadustele mõtlema. Võib juhtuda, et lapsel on päeval kindlad kellaaajad, millal tal häda tekib, aga sa ei tohiks talle survet avaldada.

 Head aega mähkmed!

 Samuti saad sa aidata lapsel üleminekut paremini mõista mähkmete asemel treeningpükse kasutades. Pull-Up® treeningpükse saab üles ja alla tõmmata nagu tavalisi pükse ning see annab lapsele sõltumatuse ja kontrolli. See muudatus paneb teda ennast suure lapsena tundma, nii et kui sa oled juba potitamisega alustanud, ära enam uuesti mähkmeid kasutama hakka.

 Kõik on kinni suhtumises

 Kõige tähtsam on jääda rahulikuks ja kannatlikuks, sest su laps võib tunda sinu vähimaidki pettumuse ja ärevuse märke. Potitamine ei tohiks olla tüütu kohustus, vaid rahulik arenemine. Õnnetusi juhtub ikka, nii et ära tee nendest numbrit. Selle asemel pigem kiida last siis, kui ta on õigesti talitanud.

Kõik lapsed arenevad erineva kiirusega - mõnel võtab aega kaks nädalat, et potil käimine selgeks saada, samas, kui teistel võib see paar kuud aega võtta.

On lihtne oma last sõprade lastega võrrelda ja tunda pettumust kui asjad ei lähe, nagu loodetud, aga siin ei ole õiget ega valet  - kõige parem on leppida sellega, et laps õpib siis potil käima, kui tema jaoks on õige aeg.
Kui sul on mingeid probleeme, aruta neid kindlasti oma perearstiga.

Emmede Klubi  

20130329212628-87277.jpg