Vali beebitoiduks hooajalised köögi- ja puuviljad!

Vali beebitoiduks hooajalised köögi- ja puuviljad!

03. Aug 2023, 12:06 Emmede Klubi Emmede Klubi

Beebitoitu valides võiks lisaks tooraine kvaliteedile jälgida ka selle hooajalisust. Eestis praegusel hooajal kasvavad puu- ja köögiviljad on mitte ainult maitsvamad, vaid ka värskemad ja kvaliteetsema vitamiinisisaldusega.

Mis kasu on hooajatoitude lisamisest beebi menüüsse?

Värvide vikerkaar

Praegusel hooajal valmivad järjest erinevad rohelised, punased, kollased, oranžid viljad. Beebi näeb, kuidas sa võtad kotist välja maasikaid, kapsast, herneid, õunu – ta tutvub erinevate värvide ja erinevate viljadega. Lisaks püreemaitsele hakkab talle konkreetse viljaga seostuma ka selle tegelik välimus.

Kokkuhoid

Hooajalised tooted on soodsamad. Sel perioodil, kui vili oma kasvukohas looduses valmib, on selle kättesaadavus parem ja hinnad palju soodsamad, kui hooajavälisel ajal, mil sama vilja tuleb soojendatud kasvuhoones või kaugel kasvatada ja sisse tuua. Seepärast on praegu hea aeg ka valmivaid köögi- ja puuvilju talveks sisse teha! Nii saad ka sügisel, talvel ja kevadel pakkuda lapsele Eestis kasvanud vitamiinirohkeid vilju.

Toiteväärtus ja keskkond

Mida lühem on vahemaa kasvukohast toidulauale, seda vitamiinirohkem on toit ning seda väiksem on ka keskkonnareostus, sest seda väiksem on transpordijalajälg.

Pole lugu, kui täiendad lapse toidulauda talviti importkaubaga, kuid suvel pole selleks erilist põhjust – vali kodumaised viljad! Näiteks võiks laps süüa suvel kodumaiseid vaarikaid, mustikaid, maasikaid, õunu, pirne, ploome. Talvel, kui kodumaiseid vilju pole niikuinii võtta, on sobivam aeg pakkuda importkaupa nagu banaani, hurmaad, mangot jpm. Aga ka importvilju võiks tarbida enim just siis, kui on selle konkreetse importvilja lõikushooaeg tema kodumaal, sest siis on vilja toiteväärtus suurim.  Näiteks lisa beebi menüüsse:

  • Kevadel – spargel, spinat, kapsas, baklažaan, paprika, kapsas
  • Suvel – lillkapsas, porgand, suvikõrvits, kartul, kapsas, tomat, mais, arbuus, melon, virsikud, nektariinid, kurgid, maasikad, vaarikad, mustikad, peet
  • Sügisel – kartul, kõrvits, kapsas, pirn, õun, tomat, porrulauk, ploomid, rooskapsas, hurmaa, peet
  • Talvel – kartul, kapsas, porgand, tsitrusviljad, hurmaa, spargelkapsas, porrulauk, bataat

Tervislikuma toidu saamiseks vali aurutamine!

Beebile uute toitude tutvustamine on põnev periood, mis avab lapse jaoks uue maitsete ja tekstuuride maailma. Õige viljavalikuga sama oluline on aga ka õige küpsetusviisi valik. Kaks populaarset meetodit beebidele köögiviljade valmistamiseks on keetmine ja aurutamine.

Beebitoidu valmistamisel on oluline säilitada toiduainete toiteväärtus. Kuigi nii aurutamisel kui ka keetmisel kasutatakse vett ja soojust, on neil kahel meetodil erinev mõju toidu toiteväärtusele. Aurutamine on selles osas parem valik, kuna köögiviljad ei puutu otseselt kokku veega, seega on väiksem oht, et vees lahustuvad vitamiinid ja mineraalained toidu valmistamisel kaotsi lähevad. Samuti aitab aurutamine ennetada nt C-vitamiini lagunemist.

Aurutades säilivad paremini ka köögiviljade värv, tekstuur ja maitse. Nii on aurutamine parim viis tutvustada beebile köögiviljade loomulikku maitset. Tugevam tekstuur soodustab ka suulihaste ja närimisoskuse arengut.

Philips Avent blender-aurutaja „neli-ühes“ võimaldab valmistada küpsetatud köögivilju ilma keetmata, kõik toiduained valmivad ühtlaselt aurustamise meetodil. Pärast viljade küpseks saamist võimaldab Philips Avent „neli-ühes“ köögiviljad samas anumas kohe ka sobiva ja eakohase tekstuuriga püreeks blenderdada.

5 maitsvat beebitoiduretsepti

Suvikõrvitsa ja lillkapsa püree

Vaja läheb: 200 g suvikõrvitsat, 100 g lillkapsast.

Valmistamine: haruta lillkapsas õisikuteks, lõika suvikõrvits tükkideks ja auruta. Blenderda köögiviljad vajaliku konsistentsini. Vanemale beebile võib püreed täiendada riivjuustuga.

Kõrvitsa-pirni-virsikupüree

Koostis: pool tassi kõrvitsapüreed, 1 kooritud kivita virsik, 1 kooritud ja tükeldatud pirn.

Valmistamine: Auruta köögiviljad pehmeks ja sega, lisa soovi korral rinnapiima.

Pastinaagi-hernepüree

Vaja läheb: 100 g rohelisi herneid, 1 pastinaak

Valmistamine: koori pastinaak, lõika kuubikuteks ja auruta koos hernestega. Kui köögiviljad on aurutatud, siis blenderda need, lisades vajadusel rinnapiima. Kui hernestelt on vaja koor eemaldada, aja püree enne serveerimist läbi sõela!

Herne-suvikõrvitsa-kapsapüree

Vajalik: 200 g rohelisi herneid, 1 väike suvikõrvits, 200 g kapsast

Valmistamine: Pese suvikõrvits ja lõika väiksemateks tükkideks. Pese kapsas ja eemalda sitked osad. Pane kõik koostisosad potti ja kata keeva veega. Keeda tasasel tulel, kuni kapsas on valmis ja suvikõrvits pehme. Kurna köögiviljad ja blenderda. Soovi korral võid koostisained asendada ka teiste roheliste köögiviljadega nagu spinat, oad või brokkoli.

Aurutatud köögiviljad kurgikastmega

Sobib beebile, kes õpib tundma näputoitu.

Vaja läheb: 5 lillkapsõisikut, 5 brokkoliõisikut, pool väikest suvikõrvitsat, 1 kooritud ja kangideks lõigatud porgand, 125 ml naturaalset jogurtit, veerand kurki.

Valmistamine: Auruta kõik köögiviljad, välja arvatud kurk, nii et need oleksid pehmed, kuid säilitaksid oma tekstuuri. Valmista kaste, lisades jogurtile riivitud kurki. Soovi korral võid katsetada ka jogurti-kurgikastmele tilga sidrunimahla lisamist.