Kuidas valmistada end ette lapse esimest korda vanavanemate teiste hoidjate hoolde jätmiseks?

Kuidas valmistada end ette lapse esimest korda vanavanemate teiste hoidjate hoolde jätmiseks?

28. Sep 2023, 22:26 Emmede Klubi Emmede Klubi

Varem või hiljem ootab see ees iga lapsevanemat, nii koduseid kui ka tööle naasvaid emasid: laps tuleb esimest korda jätta mõne teise turvalise täiskasvanu hoolde. Kuidas nii iseennast kui ka oma last selleks hetkeks ette valmistada?

Emast eraldumine on lapse jaoks alati traumeeriv, isegi kui laps jääb armastavate inimeste juurde. Mida teha lapse ärevuse vähendamiseks?

Suhete loomine võtab aega

Kui vanavanemad ei ela teiega koos, siis külastage neid tihti või kutsuge neid endale regulaarselt külla ka niisama. Nii ei hakka beebi seostama vanavanemate tulekut või nende juurde külla minekut automaatselt emast lahkumisega.

Ka juhul kui vaja on kasutada lapsehoidja abi, tuleks beebi enne hoidjaga ema turvalises läheduses tuttavaks teha. 

Laske beebil tasapisi, ilma liigse ajasurveta hoidjat tundma õppida, sest iga suhte loomine võtab aega!

Teavita lapse päevakavast

Emast eraldumine on igale lapsele stressirohke. Et vältida beebi ärevuse suurendamist, on oluline, et ka hoidjad peaksid kinni lapse harjumuspärasest päevakavast. Selleks kirjutage vanavanematele või lapsehoidjale samm-sammult üles, kuidas beebi igapäev välja näeb. Rääkige ka läbi, kuidas on last kõige parem rahustada, mis on tema lemmikmänguasjad. Pange valmis kõik beebi argitoiminguteks vaja minev: pudel emapiima või piimaseguga, beebitoit, mähkmed, niisked salvrätikud, vahetusriided jms. 

Tuttav rutiin ja tuttavad asjad leevendavad lapses stressi ja aitavad tal tunda, et ka vanavanemate või hoidja juures on ta ümbritsetud armastusest ja hoolest.

Ära hiili salaja välja

Kui aeg beebi ja hoidja juurest lahkuda on käes, kohtle oma last austusega! Beebi magamise või rõõmsa mängimise ajal salaja välja hiilimine võib tunduda valutu idee, kuid enamasti teeb see suure karuteene. Pisipõnn hakkab edaspidi kartma, et emme võib iga hetk ette hoiatamata kaduda, ja klammerdub tugevamalt. 

Jah, esimestel kordadel võib lahkumise hetk mööduda koos pisaratega, kuid meenuta endale ja õpetage seeläbi ka lapsele, et tunded on normaalsed. Ajapikku laps näeb, et emme ei kao tema teadmata kuskile, et ka hoidjaga on turvaline tunne ning ema tuleb alati tagasi. 

Seepärast on nimelt oluline, et laps näeks ema lahkumas. Tehke lapsele musi, kalli ja öelge talle, et lähete praegu ära, aga tulete varsti tagasi.

Emast eraldumist võib harjutada esialgu ka lihtsalt mõneks ajaks teise tuppa minnes. Selleks, et saaksite jälgida, kuidas laps olukorra vastu võtab, saate kasutada beebijälgimise seadet, mis tagab täieliku meelerahu! Philips Aventi beebijälgimise seadmed annavad võimaluse kuulda iga väiksematki heli mida beebi teeb ning jälgida monitorilt toas toimuvat nii päeval kui ka öösel.

Kõik saab korda!

Olenemata sellest, kas jätate lapse vanavanemate või palgalise hoidjaga, olete kindlasti kulutanud palju aega sellele, et leida oma kõige kallimale parim hoidja, mõelda läbi hüvastijätu hetk ning nii enda kui ka lapse tunded. Usu, et lapsega on kõik hästi - rõõm taaskohtumisest ootab teid peagi!

Paljud vanemad, eriti emad, tunnevad end süüdi, kui jätavad beebi kellegi teise hoolde. See tunne on mõistetav, kuid ometi ei saa emad kogu aeg oma laste kõrval viibida. Kuidas oma süütunnet leevendada?

Valige oma lapsele parim hoidja

Pole oluline, kas laps jääb vanavanemate, teiste sugulaste või palgalise hoidja hoolde - mõeldes läbi need küsimused, saad olla oma valikus kindel:

  • Kas hoidja põhimõtted lapse eest hoolitsemise kohta ühtivad sinu omadega?
  • Kas hoidja on teadlik, mida teha, kui laps vajab esmaabi?
  • Kas hoidja toetab ja järgib sinu lapse igapäevast rutiini?
  • Kas saate vajadusel mugavalt ja lihtsalt hoidjaga ühendust võtta?

Süütunne on normaalne, kuid sa pole süüdi

On väga tavaline, et emad tunnevad end süüdi, kui peavad jätma oma lapse kellegi teise hoolde. Hinga sisse ja välja! Rahune! Sinu tunded on täiesti normaalsed! Sa oled  suurepärane ema, sest muretsed oma lapse heaolu pärast ning oled taganud, et sinu laps jääb hoidjaga, kelle juures ta tunneb end armastatuna ja hoituna.

Väldi negatiivset mõtlemist ja keskendu positiivsele. Korda endale ärevatel hetkedel:

  • Minu lapsel on turvaline, ta on hoitud ja armastatud, ma näen teda varsti.
  • Ma olen hea ema.
  • Enda eest hoolitsemine võimaldab mul teiste eest paremini hoolitseda.