Kuidas lapsega varakult kontakti luua?

Kuidas lapsega varakult kontakti luua?

31. Mar 2021, 06:00 Emmede Klubi Emmede Klubi

Laps vajab esimestest eluaastatest peale tähelepanu, armastust ja lähedust. Tugev ja terve side vanema ning lapse vahel tähendab seda, et ta tunneb end armastatu ja aktsepteerituna, mis omakorda soodustab seda, et ta tunneb end tulevikus enesekindlana. Siin on mõni näpunäide, kuidas esimestest elupäevadest alates luua suurepärane suhe oma lapsega.

Paku lähedust

Ema ja isa õrn puudutus, nende kehasoojus ning südametuksed mõjuvad vastsündinule rahustavalt. Proovi last võimalikult tihti kallistada, tema pead paitada ning talle musi anda. Vanemate füüsiline lähedus soodustab lapse arengut. Lapsed, kes kogevad vanemate armastust ja lähedust ning tunnevad end lapsepõlves turvaliselt, on tulevikus enesekindlamad ja iseseisvamad.

Tugevdage mängu kaudu omavahelist sidet

Laps kasvab, õpib, avastab maailma ning loob suhteid mängides. Suurepärane võimalus omavahelist sidet tugevdada ning lapse oskusi parandada on teha selliseid tegevusi, mis on talle eakohased. LEGO® DUPLO® klotside komplektid aitavad väikelapsel vaimselt, emotsionaalselt ja füüsiliselt areneda. Need on mõeldud 1,5–5-aastasele lapsele ja on kohandatud vastavalt tema vajadustele konkreetses arengujärgus. LEGO® DUPLO® komplekt Troopiline saar on mitmekülgne mänguasi, mis sobib suurepäraselt nii lapsega koos mängimiseks kui ka sotsiaalsete ja emotsionaalsete oskuste arendamiseks. Inimese ja looma kujukestega mängides saad võtta erinevaid rolle, selgitada lapsele mitmesuguseid teemasid, rääkida tunnetest ja käitumisest ning arutada selle üle, kuidas koos probleeme lahendada. Selle komplektiga mängides avastab laps maailma ja õpib eksootilisi loomi tundma – kuidas nad välja näevad, mida söövad, kus elavad ja milliseid hääli teevad. Elevant ja ahv võivad minna koos jalutama ning sattuda hämmastavatesse seiklustesse. Lase lapsel seda ette kujutada ning jälgi, kuidas tema loovus ja kujutlusvõime avalduvad.

Vestelge

Rääkimisel on juba varasest east alates suhete loomisel äärmiselt oluline osa. Esialgu ei suuda väikelaps sõnadest aru saada, aga ta tunneb ära vanemate hääletooni. Räägi lapsele rahuliku hääletooniga, mis ümber toimub ja kui väga sa teda armastad. On väga oluline jätkata igapäevaseid vestluseid, kui laps on rääkima õppinud. Ole kannatlik, seleta, räägi lugusid, kiida ja kuula, mida ta öelda tahab. Nii lood lapsega tugevama sideme ja sel viisil veendud, et laps oskab teiste inimestega avatult suhelda ning oma arvamust avaldada.

On palju tõendeid selle kohta, et lapsest, kes on olnud hoitud ning tundnud armastust, kasvab iseseisev ja julge inimene, kes suudab luua ning hoida teiste inimestega häid suhteid. Pole kahtlust, et esimene samm selles suunas on suhe vanematega. LEGO® DUPLO® klotsid aitavad sul veeta lapsega aega, millel on positiivne mõju teie suhtele edaspidi. Küsige temalt, mis talle meeldib ja mis mitte, millised on tema unistused ja hirmud. Seda küsimust on lihtsam esitada, kui mängid julget tuletõrjujat või kurba printsessi. Kui su väikseke saab teismeliseks, on teil selle tulemusena lihtsam suhelda. Pea meeles, et hakkad oma lapsega sidet looma hetkest, kui ta siia maailma tuleb ning seda tasub kasvatada kõigil lapse arenguetappidel.