Kas mänguasjad saavad õpetada lapsi meie planeedist hoolima? Jah, saavad!

Kas mänguasjad saavad õpetada lapsi meie planeedist hoolima? Jah, saavad!

01. Mar 2023, 17:33 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kliimamuutused on teema, millest räägitakse üha enam. Mitte ainult teadlased, vaid ka lapsevanemad peavad mõtlema meie planeedi tervisele ja oma laste tulevikule. Seepärast on oluline soetada mänguasju, mis pole lihtsalt lõbusad või naljakad, vaid harivad lapsi keskkonnasäästliku elu teemal.

Mänguasjade abil saab igaüks meist näidata oma lapsele, kuidas planeedi jätkusuutlikkuse eest hoolt kanda, sest igal väiksel sammul ja valikul on oluline mõju planeedi tulevikule.

Kuidas seda teha? Alusta lapse harimist!

Me kõik tahame elada ilusas maailmas – maalilised maastikud, puhtad ookeanid, palju erinevaid metsloomi, värvilisi taimi ja õnnelikke inimesi. Selline elu pakub puhast rõõmu. Kui me tahame sama oma lastele, peame me neid õpetama, kuidas planeedi eest hoolt kanda. Kuidas sellega algust teha? Mäng on parim ja kõige loomulikum viis laste õpetamiseks. Mängides ei saa laps ise arugi, et samal ajal arenevad tema motoorsed, kognitiivsed, emotsionaalsed, sotsiaalsed oskused ning loovus ja kujutlusvõime, laieneb sõnavara ja selgeks saavad uued teadmised maailma kohta, kus me elame. Uued LEGO DUPLO komplektid ökoloogilistel teemadel õpetavad lapsele, kuidas ise seemnest alates köögivilju kasvatada või ökopoes kohalikku kaupa ostlemas käia.

Vähem on rohkem!

See on üldtuntud fraas, aga ikka unustame me selle lihtsa elutõe tihti ära. Laste silmad lähevad küll särama iga kord, kui nad poes mänguasjaletti näevad, aga see ei tähenda, et vanemad peaksid lapsele heameele valmistamiseks kogu aeg uusi asju ostma! Enamasti on uue mänguasja saamise rõõm lühike, laps tahab juba järgmisel poekülastusel jälle midagi uut. Lõpuks viskame kodust ära mänguasju, mis on katki või mille vastu lapsed on huvi kaotanud. Need mänguasjad lõpetavad oma elutee prügis. On viimane aeg oma vanu harjumusi muuta. Mänguasju ei tohiks osta hetkeemotsioonide ajendil. LEGO DUPLO komplektid on unistuste mänguasjad, sest need on ohutud, valmistatud kvaliteetsetest materjalidest, need ei saa mängimise käigus kahjustada, ei kaota oma kuju ega purune. Kauakestvate mänguasjade valimine on samuti osa keskkonnasäästlikust eluviisist. Kui laps klotsidest välja kasvab, saate need edasi anda või müüa – LEGO mänguasjade eluiga jätkub.

Võtke kogu perega vastu väljakutse!

Lapsed on seiklushimulised ja neile meeldib võtta koos emme ja issiga vastu erinevaid väljakutseid. Miks mitte teha ka ökoelustiilist pere ühine väljakutse? Perega koos võib igapäevaste harjumuste muutmine üsna lõbus olla. Võite panna koju nähtavale kohale edusammukarbid – iga planeedisõbraliku sammu või muutuse eest saab punkti. Prügi sorteerimine, enda tagant tule kustutamine, hambapesu ajaks vee sulgemine, kohaliku hooajalise toidu valimine jne. Räägi lapsele, miks on oluline osta, valmista ja tõsta endale ainult nii palju toitu, kui vajad, et vältida toidu raiskamist. Mäng õpetab lapsele, kuidas hoida oma tähelepani jäätmete vähendamise ja planeedi hoidmise juures. Väikestest tegudest algavad suured muutused!

Et laps saaks paremini aru, kust toit tuleb, võite lisaks oma väikese aknalauapõllu rajamisele mängida lapsega ka temaatilisi mänge. Mitmed LEGO® DUPLO komplektid aitavad lapsel mõista, kuidas toimib põllumajandus, aga samal ajal ka arendada füüsilisi oskuseid, väikeste sõrmede osavust, õppida uusi värve ja sõnu. Laps küsib palju küsimusi: kas tomatid kasvavad külmkapis? Miks on taimedel päikest vaja? Kas porgand on alati oranž või võib see ka sinine olla? LEGO DUPLO komplektidega mängimine parandab lapse arusaama ökosüsteemist ja inimese rollist selles. Muidugi võid lapse ka kohalikule turule viia, koos mahedaid tooraineid osta ja maitsvat toitu valmistada. Kindlasti on see tore ühiselt veedetud aeg teile mõlemale.

 

LEGO® DUPLO® Minu esimene kasvav porgand (10981)

Mängides uue hariva komplektiga LEGO® DUPLO® Minu esimene kasvav porgand (10981), saavad lapsed samaaegselt lõbutsemisega õppida ka tervisliku toitumise ja taimede kasvatamise kohta. See värviküllane komplekt on mõeldud lastele alates 18. elukuust toidu kasvatamise tutvustamiseks. Usalda lapse kätesse ilma kontrollimine – päikese ja vihmapilve klotsid annavad taimedele vajalikku, et kasvada. Kui taim vajab kasvamiseks lisaabi, saab laps võtta kastekannu. Porgandi üllatunud nägu viitab sellele, et vesi oli liiga külm!

LEGO® DUPLO® Minu esimene puu- ja köögiviljatraktor (10982)

Komplekt LEGO® DUPLO® Minu esimene puu- ja köögiviljatraktor (10982) pakub meie pisikestele palju õppimisrõõmu. Väikelaps aitab põllumehel kolme järelkäruga traktoriga puu- ja juurvilju korjata. Lapsed alates 18. elukuust arendavad oma peenmotoorikat õppides kasvatama puu- ja juurvilju, lisades taime suuremaks kasvamiseks klotse aina juurde. Klotse on lõbus ka värvide järgi sorteerida – väikelaps saab ühesugused klotsid panna sobivasse järelkärule või läheneda loominguliselt ja segada värve.

LEGO® DUPLO® Minu esimene maheturg (10983)

Õpeta väikelaps poodlema, mängides komplektiga LEGO® DUPLO® Minu esimene maheturg (10983). Laps saab armsas väikses mahepoes imiteerida päriselu – tõsta esemeid kaalule, maksta nende eest erinevas vääringus mängurahaga ja viia ostud ilusas korduvkasutatavas riidest kotis koju.

LEGO® DUPLO® Minu esimene maheaed (10984)

Aita oma väiksel avastajal avastada ka loodust – koos komplektiga LEGO® DUPLO® Minu esimene maheaed (10984). Sellel komplektil on palju erinevaid omadusi, mis aitavad vanematel alustada oma lastega sisukaid vestluseid aiapidamise ja ökosüsteemide teemal. Väikestel sõrmedel ja väikestel peadel on palju avastamist – klotside seast leiad tomati, porgandi, arbuusi, puud, lilled, elusolendid ja ilmastikunähtused. Kui mänguaeg on lõppenud, mahuvad kõik klotsid kenasti LEGO DUPLO klotsikasti.

 

BlgeAjyo BlgeAjyo 19. Dec 2023, 21:25

555

BlgeAjyo BlgeAjyo 19. Dec 2023, 21:24

555

BlgeAjyo BlgeAjyo 19. Dec 2023, 21:24

555

BlgeAjyo BlgeAjyo 19. Dec 2023, 21:24

555

BlgeAjyo BlgeAjyo 19. Dec 2023, 21:24

555

BlgeAjyo BlgeAjyo 19. Dec 2023, 21:24

555