Suve lõpp läheneb. Millal ja kuidas lapsed uuesti sügisesse graafikusse harjutada?

Suve lõpp läheneb. Millal ja kuidas lapsed uuesti sügisesse graafikusse harjutada?

16. Aug 2023, 22:07 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kui lasteaed ja kool nõuavad enamasti varast magamaminekut ja varast ärkamist, siis pika suvevaheaja jooksul kipuvad laste une- ja ärkamisajad üldiselt üha hilisemaks nihkuma. Uue kooliaasta algus on lapsele kergem, kui sügisesse graafikusse harjutamine toimub pikkamööda.

Lasteaia- või kooliaasta graafikusse tagasi harjutamisega võiks algust teha umbes üks kuni kaks nädalat enne kooliaasta algust. See annab lapsele piisavalt aega taas rangema unerežiimi, kindlate söögiaegade ja üldise igapäevarutiiniga kohaneda.

Magamamineku ja ärkamise aegu võiks nihutada järk-järgult mitte järsult:

  • Kaks nädalat enne lasteaia või kooli algust: alustage magamaminekuaja kohandamist iga päev umbes 15-30 minutit varasemaks. Alustage ka regulaarsete söögiaegadega, mis sobivad lasteaia või kooli ajakavaga.

  • Üks nädal enne lasteaia või kooli algust: lapse magamamineku ja ärkamise aeg peaks kattuma lasteaia või kooli aegse graafikuga. Kui laps hommikul õigel ajal ei ärka, siis ärata teda hellalt. See aitab lapsel rutiiniga harjuda nii, et õppetöö alguseks on tema unetunnid varases rutiinis juba piisav. Kui kooliaegne rutiin algab alles kooliajal, võib laps esimestel olulistel koolinädalatel olla unepuuduses, sest ta lihtsalt ei jää veel piisavalt vara magama, et väljapuhanuna vara ärgata. Kui laps suvevaheajal lõunaund ei maganud, kuid on lasteaias kohustatud seda taas tegema, tuleks ka lõunauned juba enne lasteaia algust uuesti päevakavasse sisse tuua.

Üleminekuperioodi leevendab see, kui vähendada järk-järgult ka magamamineku eelsed ekraaniaega ja luua rahustav magamaminekurutiin: ekraanide sulgemine, pesemine, tulede hämardamine, kaisutamine ja õhtujutt.