Mida vastata teismelisele, kes ütleb, et ta vihkab menstruatsiooni?

Mida vastata teismelisele, kes ütleb, et ta vihkab menstruatsiooni?

31. Oct 2020, 17:13 Emmede Klubi Emmede Klubi

Paljud teismelised ütlevad, et menstruatsioon on tüütu. Kardetakse, et see algab ootamatult, põhjustab valu ning selle tõttu tuleb ära jätta mitmed igapäevased tegevused. Kui aga tütar ütleb, et vihkab menstruatsiooni, tuleks vanemal võtta aeg ja lapse mure ära kuulata, sest sageli on võimalik nõuga abiks olla.

Mis on teismelise tüdruku menstruatsioonihirmu põhjused ja kuidas lapsele hüva nõu anda, selgitab Eesti Seksuaaltervise Liidu president Jaana Below.

Esimesel paaril aastal võib menstruatsioon tõepoolest toimuda üsna ebaregulaarselt. Teismeline võib tunda, et kalendri pidamisest ei ole abi, kui ta spordipäeval, koolis või klassiga väljasõidul olles avastab, et päevad on alanud. Kes korra on sellisesse situatsiooni sattunud, võib ta hakata kartma, et nii võib juhtuda uuesti. Sel juhul tuleks teismelisele rääkida, et menstruatsioontsükli  regulaarsus kujuneb peagi välja ning seejärel on võimalik enamasti oma päevade saabumist paaripäevase täpsusega ette ennustada, ent ikkagi tasub alati paar hügieenivahendit kotis kaasas kanda.

Teiseks vastumeelsuse põhjuseks võib olla olukord, kus hügieenivahendite kasutamine tekitab noorele probleeme: arvamus, et ei ole võimalik minna ujuma; kardetakse, et hügieenivahendid võivad lekkida; et need on riiete alt näha ning tuntakse, et need on ebamugavad. Hea mõte on alustada sellest, et anda teismelisele võimalust proovida erinevaid hügieenivahendeid ja lasta tal valida, mis talle kõige paremini sobib. Lekkimise hirmul on alust, kuid kui vahetada sidet piisavalt sageli (vastavalt vajadusele - vähemalt 5 korda päevas), on võimalik seda ennetada. Tampoonide või menstruaalanauma kasutamsel võib abi olla lisaks pesukaitsme või sideme kasutamisest.

Kolmandaks probleemiks võib olla see, et menstruatsiooniga kaasneb kõhuvalu ja juba paar päeva enne päevi algava ebamugava enesetundega on raske toime tulla. Esialgu võib proovida hakkama saada ilma valuvaigistiteta ning katsetada teisi meetodeid, mis enesetunnet tõstavad: keha soojas hoidmine, kerge kehaline aktiivsus ning piisavalt und ja puhkust. Suurema valu korral võib valu leevendada valuvaigistiga, vajadusel võib konsulteerida apteekriga. Kui valuvaigistist ei piisa oleks soovitav pöörduda noortenõustaja või naistearsti juurde. 

Kõige olulisem, mida menstruatsiooniga mitte leppivale teismelisele öelda, on see, et menstruatsioon on normaalne osa täiskasvanuks saamisel ning selle toimumine on tegelikult hea märk: sinu organism funktsioneerib suurepäraselt ning see tähendab, et  sul on võimekus tulevikus lapsi saada.

Muide! Tänasega lõpeb Eestis Alwaysi ja Punase Risti heategevuskampaania, mille raames Always annetab iga müüdud hügieenisideme paki pealt ühe sideme vähekindlustatud neidudele. Annetused jõuavad Eesti Punase Risti poolt kõikidesse omavalitsustesse, kust need abivajajatele kättesaadavaks tehakse.