Lapsed ja liiga pika ekraaniaja riskid

Lapsed ja liiga pika ekraaniaja riskid

19. Jun 2020, 12:57 Liina Tarum, Kätlin Võhmar Liina Tarum, Kätlin Võhmar

Lapsed ja ekraanid on tänapäeval lahutamatud kaaslased. Liiga pikk ekraaniaeg võib aga lapse silmadele tekitada mitmeid muresid ebamugavustundest tõsisemate probleemideni. Millised on ekraanide vaatamisega seotud riskid ning kuidas neid ennetada? 

 

Liiga pika ekraaniajaga seotud riskid

Päevas digiseadmete ekraanide ees mitmeid tunde veetvatel lastel on oht mitmete nägemise ja tervisega seotud probleemide tekkeks. 

  • Arvuti vaatamise sündroom – pikem ekraani taga oldud aeg põhjustab silmade stressiseisundit, mille sümptomiteks on kõikuv nägemine, väsinud silmad, silmade kuivus, peavalu, väsimus jm.
  • Lühinägelikkus – optometristide arvates on laste suurenenud ekraaniaeg oluliseks riskifaktoriks müoopia ehk lühinägelikkuse tekkeks ja selle progresseerumiseks.
  • Suurem kokkupuude sinise valgusega – digiekraanidelt kiirgav sinine valgus väsitab lapse silmi, kurnab aju ning suurendab riski maakuli degeneratsioon jt vanusega seotud silmahaiguste tekkeks.

Kuidas ennetada nutiseadmete liigsest kasutamisest tulenevaid silmaprobleeme?

Oleks ebamõistlik arvata, et lapsed tänapäevase tehnoloogia kasutamise lõpetaksid. Kuid arvutite ja nutiseadmete pikaajalisest kasutamisest tulenevate silma- ja nägemisprobleemide riski vähendamiseks võib teha mitmeid lihtsaid toiminguid.

  • Puhkepausid silmadele – lihtne võimalus lapse silmade koormuse vähendamiseks on lasta tal järgida 20/20/20 reeglit: vaadata iga 20 minuti järel 20 sekundit 20 meetri kaugusele.
  • Silmade kaitsmine sinise valguse eest – lapse silmi aitavad digiseadmete ekraanide sinise valguse eest kaitsta spetsiaalsed sinise valguse kaitsega prilliklaasid.
  • Ekraanivaba aja kehtestamine – lapse silmade väsimuse ning sinise valgusega kokkupuute vähendamiseks on nutikas kehtestada konkreetsed ekraaniaja piirangud.
  • Regulaarne nägemiskontroll – selleks, et varakult avastada silmahaigused ja nägemishäired, tuleks lapsega silmaarsti juures käia regulaarselt. 

Loe laste ja liiga pika ekraaniaja kohta lähemalt Nägemisuuringute blogist.