Koroonaviirus ja lapsed: mida me tänaseks teame?

Koroonaviirus ja lapsed: mida me tänaseks teame?

31. Aug 2020, 09:35 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lastearst ja viroloogiaprofessor Irja Lutsar tegi kooliaasta alguse puhul kokkuvõtte sellest, mida me täna tänu teadusele koroonaviirusest lastel, õpetajatel, koolides teame.

Lutsari sõnul on enamus uuringuid näidanud, et lapsed nakatuvad koroonaviirusesse sarnase sagedusega nagu täiskasvanud. Vaid 0-9 aastaste laste nakatumine on mõnes uuringus olnud madalam kui vanemates eagruppides. Eestis läbi viidud KORO-SERO-EST uuringus oli nakatumine kõigis eagruppides sarnane, kuigi valim oli väga väike.

Kõik lastel läbiviidud uuringud ja juhukirjeldused on näidanud, et COVID-19 kulgeb lastel oluliselt kergemalt kui täiskasvanutel, eriti vanematel inimestel. Süsteemne põletikuline reaktsioon on lastel üliharv, suremus peaaegu olematu. COVID-19 on lastel kergem haigus kui gripp.

Vahel on öeldud, et just lapsed on COVID-19 peamised levitajad. Lutsar lükkab selle ümber: lapsed ei ole uuringute järgi nakkuse peamised levitajad. Lapsed põevad koroonaviirust tihti ilma sümptomideta ja pole teada, kas/kui palju ilma sümptomiteta põdejat viirust levitavad. Küll on teada, et nakkusohtlikud on sümptomitega haiged juba enne sümptomite tekkimist.

COVID-19 levik koolides võib olla ohtlik just õpetajatele, kellest paljud on ka vanemaealised ja kuuluvad riskirühma.

Lutsar toob välja kõik teadaolevad meetodid, mis aitavad nakatumist koolis vähendada: käte pesemine vee ja seebiga (desovahend jäägu alternatiiviks ainult siis, kui seepi ja vett ei ole), laste hajutamine ja koduklassid, ülekoolilisite pidude ja kogunemiste vältimine, vahetunnid õues, igasuguse haigussümptomi korral koju jäämine, distantsi hoidmine laulutundides, kui viiruse levik suureneb, siis maski kandmine.

Lisaks soovitab Lutsar kõigil inimestel praegusel ajal teha oma käigud kõndides, jalgratta või tõukerattaga, sest ühistransporti peaks võimalusel vältima. Samas paneme inimestele südamele, et ka ühistranspordi vahetamine autosõidu vastu pole jällegi mõistlik keskkonnamõju ja liiklusummikute tõttu. Seega - kus võimalik, seal liigelda vabas õhus. 

Lutsar kirjutab ka, et koolide üldine sulgemine on kõige viimane samm. Vajadusel sulgetakse klass, kus on nakatunu. Kui vaja, siis jäävad koju vanemad õpilased, kes saavad iseseisvalt kodus õppimisega hakkama. Algklasside ja lasteaedade sulgemine põhjendatud pole.

 

Kooliaasta alguse puhul kogusin paberile oma teadmised koroonaviirusest, õpilastest ja õpetajatest. Ilusat uut...

Posted by Irja Lutsar on Pühapäev, 30. august 2020

 

 

Tervet ja turvalist kooliaasta algust!