Koroonapiirangute leevendamine algab – esimeseks lapsed!

Koroonapiirangute leevendamine algab – esimeseks lapsed!

01. Feb 2022, 16:26 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kuigi  igapäevased koroonaviirusesse nakatunute arvud on rekordkõrged, ei ole haiglaravi vajadus võrdeliselt kasvanud. See annab märku omicrontüve leebemast loomust ning teiste riikidega sarnaselt asub ka Eesti tasapisi piirangud leevendama. Esimese leevenduse saavad lapsed, kes ei pea enam jääma lähikontaktsena isolatsiooni. 

Alates esmaspäevast, 7. veebruarist loobutakse lähikontaktsete laste isolatsiooninõudest juhul, kui laps on terve ja ilma COVIDi sümptomiteta. Analoogne kord hakkab kehtima ka lasteaedadele ja -hoidudele. Alates 14. veebruarist plaanib valitsus loobuda alaealiste COVIDi tõendist.

Selgituseks neile, kes leiavad, et lapsed ei pidanud ka senini isolatsiooni jääma – see ei ole tõsi. Väljaspool haridusasutust toimunud kontakti puhul pidid lapsed jääma täielikku isolatsiooni sarnaselt täiskasvanutega. Haridusasutuses toimunud kontakti puhul pidid lapsed jääma lihtsustatud isolatsiooni, mis tähendas, et koolis ja lasteaias võis edasi käia, kuskil mujal aga mitte. Viimased nädal aega on aga kehtinud rangem kord, kus viieks päevaks tuli täielikku isolatsiooni jääda ka haridusasutuses toimunud nakatumise korral – see tähendab distantsõpet juba ühe nakatunu korral klassis.

Seega on järgmisest nädalast algavad leevendused lastele siiski reaalsed ja olulised. 

"Mõistan inimeste väsimust ja soovi jätta koroonaaeg lõpuks selja taha. Ka valitsus tahab kontrollimeetmeid leevendada niipea kui võimalik,“ ütles peaminister Kaja Kallas. „On lootus, et lõpusirge paistab, ning nüüd on eriti oluline, et teeksime ühiskonnana neid otsuseid targalt ja kaalutletult, sest läbimõtlemata otsused võivad sõna otseses mõttes maksta elusid. Täna tegime leevenduste teekonnal esimesed sammud, edasised leevendused saame teha siis, kui viiruse levik pöördub langusesse – loodetavasti veel veebruari jooksul,“ ütles Kallas.

Samas tuleb tingimata silmas pidada, et Terviseamet prognoosib nädala lõpuks 8500-9000 koroonaviirusega nakatunut inimest päevas, mis näitab, et neljanda koroonalaine tipp Eestis täna veel kohal ei ole. Tuleb mõista, et kui olukord haiglates oluliselt halveneb, tuleb taas liikuda konservatiivsemate piirangute suunas. Loodame parimat!