HPV-vaktsiini vähivastane toime leidis tõestust, kuid vaktsineerida tuleb noorelt

HPV-vaktsiini vähivastane toime leidis tõestust, kuid vaktsineerida tuleb noorelt

06. Oct 2020, 13:21 Emmede Klubi Emmede Klubi

HPV on viirus, mis põhjustab emakakaelavähki (aga ka muid vähemlevinud vähiliike - peenise, pärasoole ja vagiina vähki). Gardasil ja Cervarix on vaktsiinid, mis aitavad ennetada HPV viiruse kõige ohtlikumatesse tüvedesse nakatumist. Seega võiks loogiliselt järeldada, et need vaktsiinid aitavad ennetada vähki haigestumist.

Sellise järelduse tõestamine võtab aga kaua aastaid aega. Kuna HPV-viirusega nakatumisest vähi väljakujunemiseni võib kuluda aastaid või kümneid aastaid, siis on kogu HPV-vastane vaktsineerimine tegelikult alles katsetamisjärgus. Vaktsineerimisega alustati, kui vaktsiin oli välja töötatud ning vaktsiini ohutus ja HPV-viirusesse nakatumise vastane mõju tõestatud, ootamata aastaid, et näha, kas ka vähki haigestumine ikka väheneb.

Nüüd on Rootsi Karolinska instituudi teadlased tulnud välja uuringuga, mis näitab, et HPV-vastane vaktsiin tõesti vähendab ka vähki haigestumise riski - küll vähemal määral, kui oodatud. Teadlased võrdlesid 500 000 vaktsineeritud naise andmeid 1.2 miljoni samas demograafilises rühmas kuid vaktsineerimata naise andmetega.

Leiti, et 11 aasta jooksul haigestus emakakaelavähki 94 vaktsineerimata, kuid 47 vaktsineeritud naist 100 000 naise kohta. Seega vähendas vaktsineerimine vähki haigestumise tõenäosust ligi poole võrra. Vaadates aga naisi, kes olid vaktsiini saanud enne 17. eluaastat, vähenes vähki haigestumise tõenäosus vaktsineerimisega 88%. Ilmselt on asi selles, et hilisemas eas vaktsineeritud naised olid enne vaktsineerimist jõudnud juba HPV-ga kokku puutuda.

Seega tõestab uuring, et mida varem tüdrukud HPV-vaktsiini saavad, seda paremini see neid emakakaelavähi vastu kaitseb. 

Varasemad uuringud on korduvalt tõestanud, et Gardasil ennetab efektiivselt HPV-viirusnakkust ja vähieelseid muudatusi emakakaelas, aga ka genitaaltüükaid (kondüloomi). Ning selle vaktsiiniga on ravitud isegi nahavähki...

(Allikas: IFL Science)