Vaata, kui palju saavad palka sinuga samal ametikohal töötavad Eesti inimesed!

Vaata, kui palju saavad palka sinuga samal ametikohal töötavad Eesti inimesed!

13. May 2020, 16:59 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kui tuttavate või kolleegidega vesteldes jõuab jutt palganumbriteni, tekib tihtipeale ebamugav vaikus või kipub jutt ühtäkki väga ümmarguseks. Kas tuleb tuttav ette? Nüüd on oma palga võrdlemine teistega lihtsam, sest Statistikaamet tegi Eesti töötajate palgaandmed avalikuks!

Tööandjatel on alates 2019. aasta esimesest poolest kohustus kanda töötamise registrisse ka töötaja ametinimetus, töökoha asukoht ja tööaeg. Maksudeklaratsioonilt TSD saab Statistikaamet andmed inimeste palkade kohta. Nii saabki nüüd öelda, kui palju näiteks poemüüjad Tallinnas tegelikku palka saavad.

Uus palgarakendus näitab meile mediaanpalka 110 enamlevinud ameti kohta. Juhul, kui inimene peab mõnd haruldast ametit või töötab maakonnas, kus tema ametikaaslasi on vähem kui 20, siis rakendus nende palgaandmeid ei näita. Nii ei õnnestunud rakenduse arendajatel ametirühmadesse paigutada tsirkusežonglööre, ülemteenreid või muuda põnevate ja üksikute ametite pidajaid.

Rakendus näitab just mediaanpalka, mitte keskmist palka. Keskmine palk on mediaanpalgast enamasti tublisti suurem ja see kasvab ka kiiremini, sest keskmise palga venitavad kõrgeks need vähesed inimesed, kes saavad eriti kõrget palka.

Mediaanpalk annab tööturul valitsevast olukorrast täpsema ja adekvaatsema pildi kui keskmine palk. Mediaanpalk näitab summat, millest rohkem ja millest vähem teenivaid töötajaid on selles ametis, maakonnas või piirkonnas ühepalju.

Näiteks: ettevõtte juht teenib 3500 eurot, tema neli töötajat aga 1000, 800, 700 ja 600 eurot. Liites palganumbrid kokku ja jagades summa töötajate arvuga, saame selle ettevõtte keskmiseks palgaks 1320 eurot. Tegelikkuses aga ei saa ükski töötajatest sellele isegi ligilähedast palka. Mediaanpalga arvestamiseks reastame samad palganumbrid: 600, 700, 800, 1000 ja 3500 ning arvestame, et mediaan on selle arvurea keskmine liige, kellest pooled töötajad saavad vähem ja pooled rohkem palka. Seega on ettevõtte mediaanpalk 800 eurot.

Juba sel sügisel lisandub koostöös võrdsete võimaluste voliniku, Tartu ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooli teadlastega arendus võrrelda naiste ja meeste palgaandmeid!

Vaata ja võrdle kõiki palgaandmeid andmestikud.stat.ee/ametipalk!

 

Kuidas tundub - kas rakendus annab realistliku pildi palkadest Eestis?