See lugu illustreerib, miks teiste emade interneti teel hukkamõistmine on nii kurb ja kole

See lugu illustreerib, miks teiste emade interneti teel hukkamõistmine on nii kurb ja kole

13. Oct 2020, 16:33 Emmede Klubi Emmede Klubi

Nii, nagu me ei hinda raamatut kaane järgi, ei tasu hinnata ka inimest internetis nähtud pildi järgi. 

2016. aastal istus USA-s Illinoisi osariigis elav toona kolme lapse ema Molly Lensing koos oma kahekuuse beebiga Colorado lennujaamas väravas ja ootas lendu. 

Molly lähedal istunud võhivõõras meesterahvas tegi Molly'st ja tema lapsest pildi ning laadis üles Facebooki. Pildil vaatab tüdinud näoga Molly oma telefoniekraani, beebi lamab tema jalgade eest tekil maas. Mees pani fotole pealkirjaks Albert Einsteini tsitaadi: "Ma kardan päeva, mil tehnoloogia võtab meilt meie inimlikkuse... maailm saab täidetud idiootide generatsiooniga."

Ilma loata tehtud fotot emast ja lapsest jagati kümneid tuhandeid kordi. Fotol olevat naist kritiseeriti ja solvati tuhandete võõraste inimeste poolt. 

Molly ise nägi ja kuulis juhtunust esimest korda siis, kui fotot oli jagatud juba 65 000 korda. Kui tema isik avalikuks tuli, muutusid isiklikuks ka solvangud ja küberkius. Molly sai kirju, kus teda häbistati oma beebi ignoreerimise ja selle asemel telefonis passimise eest. 

Naisel ei jäänud muud üle, kui rääkida ära omapoolne lugu. Ta sattus lennujaama üleriigilisi probleeme tekitanud suure Delta arvutisüsteemide rikke ajal. 20 tunniks koos beebiga lennujaama kinni jäänud Molly lendu lükati korduvalt edasi, muudeti, suunati ümber jne. Lõpuks jõudsid ema ja laps siiski oma lennu väravasse.

Molly oli 20 tundi järjest beebit kas süles kussutanud või kõhukotis kandnud. Beebi vajas hädasti sirutamist, mistõttu Molly seadis ta tekikesega põrandale. Ema ise vajas aga väikest puhkust, et natukene istuda ja oma murelikule perekonnale teada anda, et nad pääsevad varsti viimaks koju. 

Molly ise teab, et eksis võhivõõras, kuid foto avaldamine tegi talle siiski palju haiget. Molly töötab lastehaiglas õena ja ta kartis, et foto tõttu ei soovi tööandja talle enam imikute eest hoolitsemist lubada. Õnneks midagi sellist ei juhtunud.

Enamasti Molly selle pildi peale enam ei mõtle, kuid siiamaani satub see talle vahel internetis ette, sest lugu jagatakse edasi. "Ma ignoreerin neid pilte ja kommentaare ja toetun neile, kes mind päriselt teavad. Ma olen interneti vastu võimetu, aga ma tean, et ma olen parim ema oma tütardele, ma hindan neid ja annan nende kasvatamisel parima," ütles Molly intervjuus väljaandele Today. 

Õnneks sütitas Molly lugu ka palju mõistlikke kommentaare. "Ei. Lihtsalt ei," kirjutas blogija Mary Katherine Backstrom. "Me ei klõpsa lennujaamas pilte kurnatud emadest, et neid avalikult häbistada. See on haige ja see peab lõppema. Ma olen ka see ema olnud. Mu lend hilines, ma sain öösel null tundi magada, ma kartsin, et mu beebi lihtsalt kukub mul käest maha, sest ma jään magama... Ma loodan, et Molly teab - on palju emasid, kes mõistavad kurnatust ja ebatäiust ja kelle valik ei ole maaslamajaid nende nõrkadel hetkedel tümitada."

 

Õppetund? Lihtne - ära mõista teisi inimesi hukka, kui sa ei tea nende lugu! Ning kohe kindlasti ära lae internetti üles fotosid võõrastest inimestest, eriti võõrastest lastest. Internetis omakohtu korraldamise asemel on teiste laste heaolu pärast muretsedes alati võimalik pöörduda abi vajavast lapsest teatamise numbril 116 111 või otse kohaliku omavalitsuse lastekaitse või politsei poole.