Lihasöömist ei tasu liialt karta!

Lihasöömist ei tasu liialt karta!

28. Oct 2015, 12:00 Emmede Klubi Emmede Klubi

Ilmselt märkasid eile ja üleeile Eesti online-meedias pealkirju, mis hoiatasid liha söömise eest: Maailma Terviseorganisatsiooni WHO hinnangul olla töödeldud liha söömine sama ohtlik nagu näiteks radioaktiivne aine plutoonium, alkohol või sigaretid. See ei vasta tõele! Tegelikult on liha jätkuvalt oluline toitaineallikas ja sellest loobumiseks pole põhjust. Praeguseks on ka Eesti uudisportaalid ekslikud pealkirjad parandanud.

ETV telesaade Ringvaade palus toitumisteadlasel Rain Kuldjärvel selgitada mida WHO hoiatus tegelikult tähendas ja kuidas seda igapäevaeluks lahti mõtestada.

Esmalt tegi Kuldjärv selgeks mõiste: töödeldud liha all mõeldakse praetud, soolatud, suitsetatud või grillitud liha.

WHO andis välja info, et kui süüa rohkem kui 72 grammi töödeldud liha päevas, siis soolevähi risk tõuseb 18 protsendi võrra. Ringvaate saatejuht Marko Reikop ja Rain Kuldjärv selgitasid lahti, et see 18 protsenti ei tähenda tegelikult midagi traagilist. Soolevähi saamise risk on juba enne liha söömist umbes 5-6 protsenti ja 18-protsendine tõus tähendab seega, et soolevähi saamise risk tõuseb 6-7 protsendi peale - kokku umbes ühe protsendi võrra. "Ehk siis tegelikult see on suhteliselt väike," kommenteeris Kuldjärv.

Kindlasti ei tohiks Kuldjärve sõnul aga WHO teadaandest välja lugeda, et töödeldud lihaga liialdamine oleks sama ohtlik nagu alkoholi joomine, sigarettide suitsetamine või radioaktiivse plutooniumiga kokku puutumine, nagu leidus ekslikult ka Eesti uudispealkirjade hulgas.

Töödeldud liha lisati WHO poolt lihtsalt nende ainete gruppi, mille kohta on olemas teaduslikud tõendid mingisugusest vähkitekitavast mõjust. See ei tähenda kaugeltki, et liha vähkitekitav mõju oleks sama suur kui suitsetamisel või radioaktiivsetel ainetel. Kui soolevähk tapab aastas hinnanguliselt 23 000 inimest, siis alkoholi tarbimine 600 000 ja suitsetamine miljon inimest, tõi teadlane näite.

Ka selgitas TTÜ doktorant, et tegelikult ei ole teatud lihatoodete vähiriski kergelt tõstev omadus mingi üllatus, seda teatakse juba ammu. Eriti nt suitsutatud liha puhul.


Vaata Ringvaate saatelõiku SIIN!


Kas Sind hirmutasid meedias ilmunud eksitavate pealkirjadega uudised liha söömise mõju kohta?

28. Oct 2015, 19:39

EI hirmuta. Ega ainult liha pole kahjulik. Tänapäeval on enamus toiduaineid keemiat täis ja tervisele mittekasulik. Kasulik on vaid see, mida ise mulda paned ja kasvatad, tead ,et ei kasuta väetisi jm. Niiet söön kõike edasi, mida tavaliselt 😀