D-vitamiin aitab võidelda koroonaviiruse vastu

D-vitamiin aitab võidelda koroonaviiruse vastu

23. Sep 2020, 17:52 Emmede Klubi Emmede Klubi

Talvisel perioodil on meie kliimas soovituslik tarvitada toidulisandina D-vitamiini, sest päiksevaesel ajal langeb selle eluks vajaliku ja immuunsüsteemile tähtsa vitamiini tase meie kehas muidu alla normi. Eriti oluline on D-vitamiini lisaks andmine beebidele ja väikelastele.

Koroonakriisi ajal tasub aga regulaarsele D-vitamiini võtmisele eriti hoolsalt tähelepanu pöörata, sest esmased uuringud näitavad, et vitamiin D võib aidata vähendada koroonaviirusesse nakatumise riski ning nakatumise korral kergendada haiguse kulgu.

Chicago ülikooli meditsiiniteadlased leidsid, et D-vitamiini puudulikkusega inimestel oli ligi kaks korda suurem tõenäosus nakatuda koroonaviirusesse COVID-19, kui inimestel, kelle D-vitamiini tase oli normis. Samuti oli koroonaviirusesse suremus nende patsientide seas suurem. Teadlased vaatlesid selles uuringus 489 patsienti, kellel oli eelneval aastal analüüsitud D-vitamiini taset. Samale tulemusele jõudsid ka Bostoni ülikooli teadlased, kelle uuringus analüüsiti 218 372 patsiendi andmeid.

See selgitaks ka, miks näiteks USA-s on koroonaviirus suuremaks probleemiks just mustanahaliste ja ladinaameeriklaste seas, kellel on D-vitamiini puudulikus levinum. Tumedam nahk sünteesib vähem D-vitamiini, sest melaniin takistab seda protsessi. Samuti on D-vitamiini puudus levinum vanemate inimeste seas, nagu ka COVID-19 põdemine. 

Need on küll vaid esmased kohortuuringud, kuid need uuringud annavad alust D-vitamiini ja Covid-19 seoseid tõsisemalt uurida.

Samal ajal, kui seost alles uuritakse, ei tee aga kellelegi kurja ikkagi D-vitamiini võtta, sest seda soovitavad arstid meile kõigile talveks niikuinii!

Küll aga on oluline teada, et D-vitamiini ei tohi üleannustada. Üleannustamine võib põhjustada terviseprobleeme, kuid pole mingeid tõendeid, et D-vitamiini liiga suures annuses tarvitamine aitaks koroonaviiruse vastu enam. 

 

Kas teie pere tarbib talvisel perioodil D-vitamiini?