Teadlased leidsid rinnapiimast mikroplasti. Kas ja kuidas end raseduse ajal hoida, et beebi ei sööks plastmassi?

Teadlased leidsid rinnapiimast mikroplasti. Kas ja kuidas end raseduse ajal hoida, et beebi ei sööks plastmassi?

20. Oct 2022, 11:13 Emmede Klubi Emmede Klubi

Rinnapiimast leiti esimest korda mikroplasti ehk mikrosuuruses plastmassiosakesi. Teadlased on väga mures leiu mõju pärast beebide tervisele. 

Itaalia teadlased võtsid rinnapiimaproovi 34 tervelt Roomas elavalt emalt nädal pärast sünnitust. Proovidest 75% ehk enamik sisaldas mikroplasti. 

Plastmass ja seega ka tibatillukesed plastmassiosakesed ehk mikroplast sisaldab ja eraldab kemikaalne, millel on praeguseks teaduslikult tõestatuna toksiline mõju inimese rakuliinidele, laboriloomadele ja mereelustikule. Suure tõenäosusega on mõju inimeste tervisele suurem ja tõsisem, kui praeguseks on jõutud uuringutega kinnitada. 

Tõeliselt kurb uudis on aga see, et mikroplasti ei sisaldanud ainult nende emade rinnapiim, kes söövad-joovad plastmassist nõudelt või kasutavad plastmassi sisaldavaid hügieenivahendeid, vaid ka nende emade rinnapiim, kes plastiku võimalikku organismi sattumist vältisid.

See viitab, et mikroplasti probleem on nii suur, et seda on võimatu vältida ainult iseenda elustiilivalikute abil. Mikroplasti võib sisaldada kogu toit mida me sööme, vesi mida me joome, ka õhk mida me hingame, sest keskkonda on praeguseks jõudnud lihtsalt nii palju plastmassi, mis laguneb mikroplastiks, mis jõuab varem või hiljem igale poole meie ümber. 

Muide, plastmassis sisalduvaid kahjulikke kemikaale (nt ftalaate) on leitud rinnapiimast juba varem. Nüüd aga ka plastikut ennast. Samuti leiti mikroplasti 2020. aastal platsentast.

Tasub mainida, et leiust hoolimata on just rinnapiim kõige tervislikum viis beebi toitmiseks. Pudelitoidul beebid neelavad iga päev veelgi enam mikroplasti. Ka lehmapiim sisaldab paraku praeguseks juba miksoplasti.

Samal ajal on mmikroplasti probleem vaid jäämäe tipp - mikrosuuruses plastmassiosakestest veel väiksemate, nanoplastikute sisaldust meie ümber ja sees on veel vähe uuritud, sest nii väikseid osi on keeruline eraldada. Toksilised ained ja toksiline mõju on siiski samad. 

Mida enda ja oma beebi tervise kaitseks teha?

Kuigi plastmass ja selle mõju inimeste tervisele on praegu osaliselt vältimatu,  soovitavad uuringu autorid soovitavad rasedatel naistel anda endast parim plastmassi organismi jõudmisest hoidumisel:

  • Ära söö ega joo plastmassist nõudest (eriti halb on plastmassi kuumutamine või kuuma toidu/joogi tarbimine plastikult)
  • Ära kasuta kosmeetikatooteid või hambapastat, mis sisaldavad mikroplasti (mittelooduslikud "terakesed" koorijates jms toodetes)
  • Ära kanna sünteetilistest kiududest riideid.

(Allikas: The Guardian)