Karm tõsiasi: beebid söövad koos pudelipiimaga ka mikroplasti. Kuidas pudelist eralduvat plastihulka vähendada?

Karm tõsiasi: beebid söövad koos pudelipiimaga ka mikroplasti. Kuidas pudelist eralduvat plastihulka vähendada?

17. Apr 16:35 Emmede Klubi Emmede Klubi

Teadlased on katsetega tõestanud, et plastmassist tehtud lutipudelist joovad beebid tarbivad koos piimaga ka päris suures koguses mikroplasti.

Plastikust lutipudelid on enamasti tehtud polüpropüleenist. Sellisest pudelist võib 70-kraadise kuumuse juures iga liitri vedeliku kohta eralduda kuni 16 miljonit mikroplasti (tibatillukest plastmassiosakest) ning triljoneid nanoplaste (veel väiksemaid plastmassiosakesi). Osakesed eralduvad pudelist vedelikku, mille beebi ära joob. 

Kui plastikut kuumutada, eraldub sellest kordades enam mikro- ja nanoplasti. Paraku on levinud komme plastpudeleid nii keetes steriliseerida kui ka otse plastpudelisse kuuma piimasegu valmistada.

Pudelist eralduva ja tervist kahjustava mikroplasti hulka saab oluliselt vähendada, kui järgida plastikust lutipudelite kasutamisel neid nõuandeid:

  • Keeda piimasegu jaoks vett klaasist või roostevabast terasest keedukannus või potis, väldi vee keetmist plastkannus!
  • Tee piimasegu klaasist või roostevabast terasest anumas valmis ja vala lutipudelisse alles toatemperatuuril.
  • Ära kunagi soojenda/kuumuta piimasegu plastpudelis ega mikrolaineahjus.
  • Plastpudelis piimasegu ei tohiks tugevalt raputada, ka siis eraldub pudelist piimasse osakesi. 
  • Ära steriliseeri plastpudeleid ultrahelilainel töötavate seadmete abil.
  • Pärast lutipudeli steriliseerimist loputa see ära jaheda steriliseeritud veega. Keeda vesi klaasist või roostevabast terasest anumas ära, lase steriliseeritud veel jahtuda ja loputa pudel jaheda steriliseeritud veega kolm korda üle. 
  • Kasuta ainult Euroopas tunnustatud ettevõtete lutipudeleid, väldi Aasiast tellitud teadmata ja kontrollimata koostisega plastmassi!

Oluline on teada, et kahjulikke plastosakesi eraldub süües kõigist plastnõudest ning mida kuumem on temperatuur, seda enam. Seega tuleks vältida kuumade toitude söömist ja joomist igasuguselt plastikult. Plastmassi osad jõuavad imikusse ka läbi rinnapiima, kui plasti tarbib ema. 

 

(Allikas: Science Daily)

 

Kas teie olete kasutanud plastikust või klaasist lutipudeleid?