6 ideed, kuidas pandeemia ajal värsket ema aidata

6 ideed, kuidas pandeemia ajal värsket ema aidata

09. Sep 2020, 16:45 Emmede Klubi Emmede Klubi

Paljud eelistavad pärast lapse sündi esialgu perekeskis aega veeta ning külastused-katsikud vastsündinueast kaugemale lükata. Praegusel ajal on see pandeemia tõttu eriti mõistlik. See aga ei tähenda, et värsked vanemad ei vajaks lähedaste-sõprade abi...

Kuidas toetada äsja emaks ja isaks saanud lähedasi pandeemia ajal?

  • Käi beebipere eest poes ära. Hakkad just poodi minema? Küsi, mida beebiperel vaja oleks, ja vii poekott uksetaha. Paljud peavad just poes käimist praegu eriti ebameeldivaks, kuna seal on palju võõraid inimesi, kelle käest koju beebi juurde erinevaid viiruseid-baktereid tuua.
  • Saada toitu. See on igal ajal parim abi. Sünnitusest taastuv ja imetav keha vajab täisväärtuslikku toidulauda, kuid just nüüd on toidu valmistamiseks värske beebi kõrvalt kõige vähem mahti. Võid ise suurema koguse süüa kokata ja pakkuda see beebiperele uksetaha viia, aga võid ka näiteks Wolti või muu sarnase kinkekaardi postkasti pista.
  • Tavaliselt võiks lähedased aidata beebiperet majapidamistöödes - näiteks minna külla, pesta ära nõud või käia põrandad tolmuimejaga üle, aga pandeemia ajal ei pruugi see ohutu olla või kõigile sobida. Selleasemel paku välja, et viid beebipere musta pesu pesumajja ja tood tagasi. Musta pesu tekib värske beebiga palju ja suurte koguste või kiire elukorralduse juures pesumaja abi kasutamine muutub üha tavalisemaks ka Eestis. Seda eriti juhul, kui on sügisene niiske aeg ja peres puudub kuivati...
  • Vii beebipere koer jalutama. Kui beebiga õue jalutama minemiseks on pandeemia tõttu või muidu veel vara ja ema-isa käed-jalad beebiga tööd täis, siis on palju abi sellest, kui keegi viib perekonna lemmiku ise pikemale jalutuskäigule. 
  • Saada kingitus - mitte beebile, aga värskele emale. Midagi, mis toetakse tema enesekindlust ja enesetunnet ning meenutaks, et ka tema on jätkuvalt tähtis ja teinud ära auhinnaväärilise töö. Miks mitte mõni mõnus looduslik kehahooldustoode, näiteks kodumaisest Lumi kosmeetika valikust. 
  • Helista või kirjuta või tee videokõne - regulaarselt. Hoia beebiperet meeles, helista ja kirjuta, ütle ilusaid ja julgustavaid sõnu, paku neid ohutuid abimeetodeid, aga mis kõige tähtsam - kuula. Las ta räägib, nii sellest, kui nunnu beebi on, kui ka sellest, kui raske algus on. Ära õpeta või targuta, lihtsalt kuula ja toeta. Ole tähelepanelik - kui muretsed sõbra vaimse tervise pärast, näiteks märkad sünnitusjärgse ärevuse või depressiooni ilminguid, siis ära pea seda teise pere siseasjaks, vaid aita. Soovita infomaterjale, häid veebilehti, imetamisnõustaja või raseduskriisinõustaja telefoninumbrit jms.

 

Kuidas oled Sina oma lähedasi beebi sünni puhul aidanud?