Väikese Roosi lugu illustreerib, miks patareisid tuleb kodus hoida lastele täielikult kättesaamatus kohas

Väikese Roosi lugu illustreerib, miks patareisid tuleb kodus hoida lastele täielikult kättesaamatus kohas

04. Nov 2020, 15:12 Emmede Klubi Emmede Klubi

Igal aastal hoiatab Terviseamet lapsevanemaid patareide suhupistmisega seonduva ohu eest. Süljega kokkupuutudes muutub patarei söövitavaks, "sööb" ennast limaskestasse sisse ja hävitab limaskesta koe. 

Igal aastal registreeritakse Eestis mitukümmend patareidest põhjustatud mürgistusjuhtumit. Enamasti mügistusteabeliinile helistav vanem isegi ei tea, et et laps on patarei alla neelanud - helistatakse, sest laps öögib, nutab või topib rusikaid suhu vms. Vanemaga vesteldes selgub, et patareid on kodus olnud lapsele kättesaadavalt. 

Eriti oluline on patareiohutust meenutada jõulude eel, sest jõuluajal kasutatakse ja kingitakse lastega peredes palju patateidel töötavaid elektroonikaseadmeid. Jõuluajal ollakse palju kodus, kuid täiskasvanutel on ka palju tegutsemist ja vähem mahti lapsi valvata.

Eesti Ekspressis räägivad oma loo vanemad, kelle 1,5aastane tütar Roosi ärkas ühel hommikul vaikselt üles enne ema ja isa, nihverdas end ligi muidu kaitstud kummutisahtlitele, leidis sealt uue nööppatarei ja neelas alla. Kurku kinni jäänud patarei söövitas augu lapse söögitorusse ja selle kõrval olevasse hingetorusse. 

Ravi kestis kokku 20 kuud. Suure osa sellest ajast elas Roosi haiglas, tihti intensiivraviosakonnas, toitudes gastronoomi ja veeni kaudu, läbides arvukaid operatsioone ja kannatades väga halva enesetunde all. Haiglas ütles Roosi ka oma esimese sõna - süst. Roosi päästsid haigekassa kulul teostatud operatsioonid Šveitsis. 

Perekond jagab oma lugu, et see oleks õpetuseks kõigile inimestele - väikeste lastega kodus ei tohi hoida patareisid, pulte või teisi seadmeid, kust patarei saab eemaldada, lastele kättesaadavas kohas. Ka vanemate hinnangul lapse eest suletud sahtli võib kaval väikelaps lahti pusida.

Loe Roosi perekonna lugu ja vaata pilte Eesti Ekspressis!

 

Iga üle 15 mm läbimõõduga patarei allaneelamise või kahtluse olemasolul tuleks helistada viivitamatult mürgistusinfoliinile 16662 või minna lähimasse erakorralise meditsiini osakonda ja püüda kindlaks teha allaneelatud patarei tüüp; mitte püüda kannatanul esile kutsuda oksendamist!