Kui tihti peaksid Sa oma lapsi pesema?

Kui tihti peaksid Sa oma lapsi pesema?

30. Jul 2021, 17:15 Emmede Klubi Emmede Klubi

Hollywoodi näitlejapaar Mila Kunis ja Ashton Kutcher tunnistasid hiljuti taskuhäälingus Armchair Expert, et nad ei vannita oma lapsi igapäevaselt, vaid pesevad neid ainult siis, kui lapsed on silmnähtavalt mustad.

Paari sõnul pesevad nad ka iseenda puhul igapäevaselt ainult strateegilisi kehaosi –käsi, nägu, kaenlaaluseid ja alakeha. Ka ei kasuta nad kuigi palju puhastusvahendeid, vaid puhast vett ja vahel veidi tükiseepi.

USA-s on selline avaldus ebatavalisem kui meil siin, sest seal kandis on inimesed harjunud end 1-2 korda päevas üle terve keha šampooni, palsami ja dušigeeliga pesema. Oodatult teenis Mila ja Ashtoni avaldus ka negatiivset tagasisidet: bakterid on nähtamatud, viirused on nähtamatud, higi ja allergeenid nagu õietolm on valdavalt nähtamatud – seega ei ole laps kunagi puhas, isegi kui ta must välja ei näe. 

Pigem on õigus Milal ja Ashtonil kui negatiivse sisuga kommentaaridel. Tänaseks on teada, et paljud tänapäevased haigused nagu allergiad ja astma, aga ka nõrgenenud immuunsüsteem on seotud üleliigse antibakteriaalse hügieeniga. Selleks on kaks põhjust.

Esiteks, kui me ei puutu patogeenidega üldse kokku, siis ei arene ka meie vastupanuvõime patogeenide suhtes. Samuti hakkab meie keha ohutuid asju ära tundma patogeenidena ning nende vastu võitlema – tekib allergia ehk kaitsereaktsioon millegi vastu, mis pole tegelikult ohtlik. 

Teiseks, meie nahal elab mikrobioom – kirju kombinatsioon kasulikke baktereid, mis hoiavad meie nahka, tervist ja toetavad keha võitlust nn halbade bakterite "sisse laskmise" vastu. Tihe antibakteriaalsete vahenditega pesemine eemaldab kehalt lisaks halbadele bakteritele ka head, naha mikrobioom jääb kesiseks ja meie keha haigustele vastuvõtlikumaks. 

Beebisid ei ole vaja iga päev vannitada, kuid mähkmete kandmise tõttu on igapäevane pepupesu siiski vajalik. Kui beebi vannis käimist ei armasta, piisab ülekehapesust kord nädalas. Kui beebile meeldib vees, võib muidugi vannitada ka iga päev. Kuid seepi ega teisi puhastusvahendeid ei ole beebi pesemisel mõistlik kasutada!

Kui mähkmeeast välja kasvanud laps ei ole silmnähtavalt must, piisab vannis või duši all käimisest kord-kaks nädalas. Muul ajal piisab näo ja käte pesemisest. Lapse juuste pesemiseks piisab puhtast veest, šampooni ei ole vaja. Ka seepi võiks kasutada ainult mustuse maha pesemiseks, silmale puhta naha puhul piisab puhtast veest. Taas - kui lapsele meeldib puhtas vannivees, võib muidugi pesta kasvõi iga päev, aga pigem mitte seebiga. 

Kui laps jõuab teismeikka, on ilmselt mõistlik alustada ka alakeha ja kaenlaaluste igapäevast pesu, kuid juukseid ei ole vaja iga päev pesta, kui need ei lähe tihti rasvaseks. Tasub teada, et mida tihedamini ja mida "kangema" šampooniga juukseid loomulikest õlidest puhtaks küürida, seda kiiremini lähevad juuksed ka uuesti mustaks, sest peanahk asub kiiresti kompenseerima vajalikust rasukihist ilma jäämist.

Täiskasvanud võiksid samuti pesta oma keha strateegilisi piirkondi iga päev puhta veega, kasutada puhastusvahendeid vaid näo ja käte pesuks ning mustuse eemaldamiseks ja pesta juukseid vastavalt vajadusele kuni paar korda nädalas. 

Siiski! Käsi peaksid kõik inimesed pesema igal hommikul, õhtul, alati enne sööki ja alati pärast tualetis käimist ning praegusel koroona-ajal veelgi tihedamini, sest just mustade kätega oma nägu katsudes satuvad organismi n-ö halvad bakterid ehk haigusi tekitavad patogeenid.