Kas teie peres on kasutusel popid bambusest toidunõud? Lõpetage nende kasutamine kohe!

Kas teie peres on kasutusel popid bambusest toidunõud? Lõpetage nende kasutamine kohe!

09. Sep 2021, 16:22 Emmede Klubi Emmede Klubi

Viimastel aastatel on olnud päris populaarne bambusplastist tehtud laste sööginõude müük. Paraku on need nõud tervisele otseselt ohtlikud, nende müük on keelatud ja nende kasutamine tuleks koheselt lõpetada!

Bambusplastnõud said populaarseks koos hariliku plastmassi kui toiduga kokkupuutes tervisele kahjuliku ning muidugi ka keskkonnakahjuliku materjali põlu alla sattumisega. Üliarmsaid bambusplastist toidunõude komplekte müüdi paljudes poppides sisustus- ja lastepoodides ka Eestis. Minimalistliku pastelse disainiga, lapse kohmakates kätes kerged ja purunematud, aga samas täitsa looduslikud ja biolagunevad – kõlab ju hästi, eks?! Kõlab, aga ei ole. 

Sisaldab tervist kahjustavaid aineid

Põllumajandus- ja Toiduamet andis aprilli alguses teada, et kõigi bambust, maisi või teisi samalaadseid täiteaineid sisaldavate plasttoidunõude müük tuleb Eestis ja Euroopa liidus koheselt lõpetada. Põhjus on lihtne – nende koostis ei vasta ohutusnõuetele, need kahjustavad tervist.

Nimelt on viimase kolme aasta jooksul Euroopa Liidus ainuüksi bambusplastiku kohta vähemalt 70 korral laboratoorselt kinnitatud, et sellistest toodetest võib eralduda toidusse melamiini või formaldehüüdi tervisele ohtlikus koguses (ületades ohutu koguse piiri isegi 30-kordselt). Melamiin tekitab neerukahjustusi, formaldehüüd on aga kantserogeen, mis põhjustab ninaneeluvähki ja leukeemiat.

Keskkonnasõbralik? Ei, see on rohepesu!

Euroopa Komisjon kirjutab, et bambusplastiku müük loodusliku, keskkonnasõbraliku või biolaguneva tootena on rohepesu. Tegelikult on tegemist ikkagi plastmassist toodetega, millesse on lihtsalt mahuainena segatud ka midagi looduslikku. Lisaks sellele, et plastiku segamine taimse massiga suurendab plastiku eraldumist toidusse, on see tavalisest plastmassist kahjulikum ka keskkonnale, sest segumaterjale ei saa millekski uueks ümbertöödelda. 

Tee vahet bambustootel ja bambusplasttootel

Vahet tuleb teha keelatud ja ohtlikul bambusplastikul (bambuse kasutamine koostises soodustab plastosadest ohtlike ainete eraldumist ja takistab plasti ümbertöötlemist) ning reaalselt bambusest tehtud toodetel (ei sisalda plastmassi).

Kui toode näeb välja ja on käe all nagu plastikust, siis see ongi plastikust (sisaldab enamasti melamiini, tihti lisaks ka formaldehüüdi) – plastikusse on lihtsalt juurde segatud bambusjahu (või maisijahu, riisijahu vms). 

Kui toode näeb välja nagu puidust, näha on puidukiude, võib see olla 100% bambusest, mis on ohutu ja lubatud.

Mida teha, kui kodus on bambusplastnõud juba olemas?

Keskkonna seisukohalt kehtib enamasti nõuanne, et kui toode on juba valmis tehtud ja koju toodud, siis tasub see ka lõpuni kasutada. Veel toimiva halva toote ära viskamine ja selle asemele parema ostmine näeb Instagrami piltidel mainele hea välja, aga ei vähenda vaid suurendab keskkonnakahju.

Tervise seisukohalt soovitab aga Põllumajandus- ja Toiduamet lõpetada koheselt bambusplastikust toodete kasutamine kokkupuutes toiduga!

Seega miks mitte toimetada bambusnõud näiteks mängu- või mudakööki ja kasutada need lõpuni külmalt, kuivalt ja suhu pistmata. 

Milliseid toidunõusid siis lapsele osta?

Bambusplastist loobumine ei tähenda, et mõistlik oleks pööduda tagasi tavaliste, täielikult nafta baasil valmistatud plastmassist lastenõude juurde. Ka need on jätkuvalt kuuma toidu söömiseks sobimatud, sest kuumusega eritub toidunõu koostisaineid ka toidusse. Kurikuulsat BPA-d ehk hormoontalitust häirivat ainet sisaldavad ja eritavad plasttooted on kokkupuutes toiduga kasutamiseks eriti kehvad, aga ka alternatiivseid aineid (BPS, melamiin) sisaldavad ja eritavad plastikud pole paremad.

Kõige ohutum on tarbida toitu traditsioonilistelt nõudelt – värvimata keraamika, portselan, klaas, plii- ja kaadiumivaba metall. Jah, vahel võib keraamiline nõu lapse käte vahelt katki pudeneda, aga tegelikult on see ka lapsele arendavam. Nii õpib ta varem ära, et nõusid tuleb üsna ettevaatlikult käsitleda, sest muidu lähevad need katki. Samuti on kasulikum õpetada laps kohe sööma tavaliselt metall-lusikalt, kui lasta tal kõigepealt plastikut närida ning hiljem olla hädas kombega, kus laps lööb hambad sisse ka tavalisse söögiriistasse.