Millised on lapse jaoks kõige ohtlikumad kohad kodus?

Millised on lapse jaoks kõige ohtlikumad kohad kodus?

15. Nov 2021, 14:35 Emmede Klubi Emmede Klubi

Eksperdid ei soovita ilma asjata, kui laps hakkab roomama, vanematel ka neljakäpukile laskuda ja sedasi kodus ringi liikuda, et näha lapse vaatevinklist ning jäädvustada kõiki potentsiaalseid ohte. 

Peab mainima, et ohud ei peitu ainult põranda kõrguses, vaid ka kõrgemal, seega peavad vanemad olema targad ja hoolitsema selle eest, et kodus oleks turvaline keskkond ning lapsed ei saaks ennast ohtu seada.

Uuri, millised on sinu beebi jaoks kõige ohtlikumad kohad kodus ja millele tuleks kõige rohkem tähelepanu pöörata!

Esmaabikarp

Säravad tabletikarbid, erinevat värvi pudelid,need panevad laste silmad särama ja nad võtavad raketi kiiruse üles, et jõuaks vaid kiiremini ihaldatud mänguasjani. Paljud pole ehk kuulnud laste haiglasse sattumisest, kuna nad on söönud tablette, mille vanemad on jätnud beebile kergesti ligipääsetavasse kohta. Tegelikult ei ole ka kõige tavalisem köhasiirup nii kahjutu, eriti kui laps rüüpab seda nagu limonaadi. Seega on mõned põhiasjad, mida meeles pidada:

  • aseta ravimid võimalikult kõrgele, kus lapsed neid kätte ei saa, või ideaalis - hoidke neid kapis (mis peaks alati olema lukus);

  • ära kunagi kutsu tablette ega teisi ravimeid kommiks

  • ära pane ravimit teistesse mahutitesse, hoia neid originaalpakendis;

  • veendu alati, et ravim oleks tagasi pandud esmaabikarpi, ega jäetud lauale, kus laps sellele ligi pääseb.

Köök

Köök on lapse jaoks tõeline paradiis, kust saab potte, lusikaid ja muid majapidamismänguasju, aga see peidab endas ka palju ohtlikku - teravad noad, klaasnõud, elektriseadmed, kuumad pannid. Seetõttu ära kunagi jäta last ilma järelvalveta pliidi lähedusse ning jälgi, et kapid, kus hoiustatakse näiteks äädikat, maitseaineid jms, oleksid alati lukus. Tegelikult võib isegi kõige tavalisemate maapähklite purk olla sinu lapsele ohtlik, seega veendu, et sinu laps tunneks end köögis turvaliselt.

Prügikast

Oi, kui palju huvitavat see peidab ja kui väga sooviks kõike selles peituvat maitsta, käes hoida, võib-olla isegi sisse ronida, et paremini ligi saada. Seetõttu jälgi, et prügikast oleks peidetud kappi, näiteks kraanikausi alla ja ideaalis oleks kapil lukustatav uks.

Kodukeemia

Miks kodukeemia lapse elule ohtlik on, pole ilmselt vaja selgitada. Allaneelamisel, sissehingamisel või infundeerimisel võib see põhjustada allergilisi reaktsioone, keemilisi põletusi, mürgistust. Seetõttu hoidke puhastusvahendeid alati tihedalt suletud pakendites lastele kättesaamatus kohas.

Õmblustarvikud ja tööriistad

Mis võiks olla huvitavam kui haamrid, kruvid ja naelad, väike saag? Ahjaa, emme õmbluskast, mis peidab erinevas suuruses nõelu, kääre. Jälgi, et need lapsele ohtlikud asjad oleksid paigutatud kinnisesse kasti ja lapse silmadest eemale, talle kättesaamatusse kohta.

Ehetekarp

Selles väikeses karbis on peidus nii palju värvilist head ja paremat, et ükski laps ei saa ilma jääda oma ema pärliketist või säravatest kõrvarõngastest. Seetõttu jälgi, et kõik sinu ehted oleksid ühes kohas, soovitavalt lukustatavas karbis ja lastele kättesaamatus kohas.

Trepid

Loomulikult aitab üles-alla käimine kaasa lapse arengule, kuid ainult siis, kui seda tehakse vanemliku järelevalve all. Kui sinu kodus on trepid, kaalu nende piiramist spetsiaalse aiaga, et pisike ei saaks aru, kas ta suudab trepist üle saada ilma järelevalveta.

Elektripistikud

Tõenäoliselt pole lapsi, keda need väikesed huvitavad objektid siseruumides ligi ei tõmbaks. Algul proovib pisike näpud pistikupessa pista, hiljem saab "õnne" proovida leitud juukseklambritega või köögilauale jäetud hambatikuga. Seega ostke spetsiaalsed pistikupesa kaitsmed!

Samuti on elektri puhul oluline jälgida, et kõikide elektriseadmete juhtmed oleksid ohutud, vigastamata ning laps ei saaks neid puudutades vigastada!

Aknad

Alles eelmisel nädalal kajastas meedia juhtumit välismaal, kus kaheaastane tüdruk kukkus aknast alla ja juhuslik möödakäia märkas. Seetõttu ära mingil juhul jäta last lahtise aknaga tuppa, sest kulub vaid üks hetk, kui pisike ronib lauale, edasi aknalauale ja on juba avatud akna juures, mille taga on nii kutsuv pisike linnuke.

Samas pea meeles, et sääsevõrk ei paku mingit kaitset, sest kui laps selle vastu nõjatub, ei pea see tema raskuse all vastu ja beebi võib aknast alla kukkuda!

Rõdu

Sama kehtib ka avatud rõduuste kohta. Seetõttu ära jäta last üksi rõdule mängima ja jälgi, et lapsel poleks midagi, mille peale astuda, et näha, mis üle rõduääre toimub!

Lahtine leek

Kuigi praegu on kaminate ja küünalde hooaeg, tasub alati meeles pidada nende esemete ohtlikkust, sest võib-olla põletatakse vaiksetel suveõhtutel õues küünlaid või kasutatakse grilli. Hele leek köidab lapse tähelepanu ja ta tahab kindlasti sellele lähemale pääseda, seega ära kunagi jäta last järelevalveta grilli, lõkke, küünalde või kamina kõrvale.

Jälgi lapse turvalisust jälgimisseadmega!

Kaasaegne tehnoloogia on kiiresti arenenud, pakkudes abistajat laste järelevalveks, tagades selle, et saad beebile järgneda ka teises toas, isegi kuni 400m kaugusel! See tähendab, et saad oma lapse turvalisuse osas nüüd veelgi rohkem meelerahu.

Baby Monitor + abil saad monitoriga oma last jälgida kõikjal. See tähendab, et raadiosaatjaid pole enam vaja! Philips Avent Connected beebimonitor võimaldab ainult tõelisi vestlusi, nii et sina ja sinu laps kuulete üksteist segamatult ühe nupuvajutusega laulmas, lohutamas või naermas.

Philips Avent ühendatud beebimonitor võimaldab sul põhiseadme abil oma kodus kindlalt ühenduses püsida kuni 400 meetri ulatuses. Mujal on ulatus rakenduse Baby Monitor+ ning mobiilse interneti või WiFi abil piiramatu.

Jälgi oma last kodus ja mujal:

  • Täis HD-kaamera
  • Keskseade 12h tööajaga
  • Turvalise ühenduse süsteem
  • Ühendatav rakendusega Baby Monitor

Philips Avent ühendatav beebimonitor