Luti kasutamine: plussid ja miinused

Luti kasutamine: plussid ja miinused

16. Apr 2020, 19:17 Philips_Avent Philips_Avent

See on küsimus, millele mõtleb iga värske lapsevanem: "kas lutid on halvad?". Kindlasti oled kuulnud nii naabrilt kui arstilt, oma emalt ja võib-olla ka lemmikblogijalt lugematuid arvamusi luti kasutamise kohta. Sellepärast on aeg asjadesse selgust tuua ja vastata väga olulistele küsimustele: näiteks "kas beebi võib jääda lutiga magama" või "kas lutt mõjutab hambaid?".

Sa tead paremini kui keegi teine, mis on Sinu lapse jaoks õige, aga infot ei saa kunagi liiga palju. Siinkohal toome välja kõik olulised faktid, et saaksid teha kindla otsuse luti kasutamise kohta.

Mis on lutt?

Lähme tagasi põhitõdede juurde,  mis on lutt? Lutt on tavaliselt silikoonist nibu, mis antakse imikule või väikelapsele imeda. Standardsel lutil on nibu, lutikilp ja käepide. Lutikilp ja käepide on selleks, et laps ei saaks lutti kurku tõmmata ega alla neelata.

Miks üldse nii paljudele beebidele lutti antakse?

Luti peamine eesmärk on seotud imikute kaasasündinud imemisinstinktiga.  On neil siis igav, väsimus või lähedusvajadus, aga imemisinstinkt ei ole sama, mis söömisvajadus. Mõned beebid eelistavad imeda oma pöialt või sõrmi ja teised eelistavad lutti. Luti mõju lapsele Lutil on sinu lapsele väga rahustav, lõõgastav toime.

Allpool on mõned põhjused, miks kasutada vastsündinu lutti:

  • Aitab lapsel magama jääda
  • Rahustab hirmunud beebit
  • Aitab seedida

Nagu näed, on kõigil nendel põhjustel üks ühine joon: hoida last rahulikuna, rahuldades nende kaasasündinud imemisvajadust.

Luti plussid ja miinused

Ükskõik, kas otsustad anda oma lapsele luti või mitte, vaadakem läbi luti plussid ja miinused. Järgnevalt mõned lapsele luti andmisega kaasnevad eelised:

1. Rahuldab imemisrefleksi

Luti esimene eelis on see, et see rahuldab beebi imemisvajadust. Rind või pudel aitab seda tavaliselt rahuldada, aga lutt on vajalik lapse lõõgastamiseks söögikordade vahel. Siiski tuleb meeles pidada, et lutti ei tohi kasutada söögikorra asendamiseks ega edasi lükkamiseks.

2. Julgustab beebit end ise rahustama

Veel üks luti kasutamise eelis on see, et see võib julgustada beebit ennast ise rahustama, kui ta nutab või on ärritunud.

3. Rahustab beebit valulike protseduuride ajal

Kui lapsele tehakse vaktsineerimine või võetakse vereproov, siis on lutt suurepärane vahend beebi lohutamiseks  ja rahustamiseks arsti vastuvõtul.  

4. Aitab beebil uinuda

Vanemad küsivad sageli: "Kas beebi võib lutiga magama jääda?". Lutti võib kindlasti kasutada, et aidata lapsel uinuda, kas vahetult enne uneaega või pärast söötmist. Enamik lapsi rahunevad imemise abil. Hoia end oma lapse lähedal ja las lutt teeb imesid.

5. Saad kontrollida oma lapse lutikasutust

Erinevalt pöidla imemisest saad kontrollida, millal laps kasutab lutti. See annab sulle võimaluse kasutamist piirata või lutt ära võtta. Hiljem on seetõttu lihtsam ka harjumust murda.

Luti kasutamise miinused

Nagu enamus asju elus, on ka luti kasutamisel mõned võimalikud varjuküljed. Siin on mõned põhjused, miks võib-olla ei peaks beebile lutti andma:

1. Nibude segiajamine

Ehkki "nibude segiajamine" paneb paljusid vanemaid muretsema, pole tegelikult teaduslikke tõendeid, mis seda toetaksid. Siiski on soovitatav oodata, kuni laps on õppinud hästi rinda imema. Lutti võiks talle pakkuda umbes kolme- kuni neljanädalasena.

2. Kukub kergesti

Lutt kukub kergesti maha või sülitatakse põrandale ja seetõttu tuleb seda põhjalikult puhastada enne luti tagasi panemist beebi suhu. Kui otsustad kasutada lutti, pead veenduma, et oled alati varustatud õigete puhastusvahenditega.

3. Piiratud tagavara

Mis juhtub, kui vastsündinu on oma lutiga harjunud ja see läheb kaduma? Beebi pole eriti õnnelik. Kui sa kavatsed  jääda luti kasutamise juurde, et rahuldada oma beebi imemisvajadust, pead olema kindel, et kodust kaugemal olles on sul tagavaraks kaasas lutt, kui beebi peaks enda oma kaotama.

4. Probleemid lapse hammastega

Üks levinumaid muresid värskelt emaks saanute seas, kes ei tea, kas otsustada luti kasuks või mitte on luti mõju hammastele. On tõsi, et luti vale või pikaajaline kasutamine võib põhjustada probleeme hammastega[1], sealhulgas hammaste joondumise häireid. Vali alati lutt, mis on mõeldud terve suuõõne arengu toetamiseks, näiteks Philips Avent ortodontilised lutid.



Kas kasutada lutti või mitte...

Niisiis, kas lutid on halvad? On palju vanemaid, kes otsustavad anda oma vastsündinule luti, sest sellel on palju positiivseid eeliseid. Kui leiad, et lutt on õige valik, tuleb uurida, millal ja kuidas oma lapsele lutti õigel viisil tutvustada.   Ja kui laps hakkab lutti kasutama, siis tuleb jälgida, et see oleks õige lutt. Avasta erinevaid valikuvõimalusi ja veendu, et kohandad need oma lapse arenguga. Kui teil tekib küsimusi või muresid, palun pöörduge enda ämmaemanda või lastearsti poole.


Viited  [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791559/