Kuidas rääkida lastega online-kasiinodest ja teistest hasartmängudest?

Kuidas rääkida lastega online-kasiinodest ja teistest hasartmängudest?

19. Jun 2023, 12:19 Emmede Klubi Emmede Klubi

Isegi tänapäeva digiajastul on hasartmängud üha enam kättesaadavad ja levinud. Kui arvestada nende potentsiaalseid riske ja mõju üksikisikutele, on oluline, et vanemad ja hooldajad suudaksid selgitada lastele nende mõju ning kuidas nendega ohutult ümber käia. See artikkel uurib hasartmängude kättesaadavust ning annab nõuandeid, kuidas lastele sellest teemast rääkida.

Kuna tegemist on täiskasvanutele mõeldud meelelahutusega, siis tuleks see selgeks teha ka lastele. Kui näiteks pereisa veedab mõnusalt aega Posido online kasiinos, siis võib seda käsitleda ka meelelahutusena erinevatel juhtudel. Kui inimene suudab ise hoomata enda kulusi, siis piirdub see kõik meelelahutusega, kui aga piirist üle minna, siis võivad tekkida probleemid.

Mis on hasartmängud?

Hasartmängud on tegevused, kus inimesed panustavad raha või muid väärtuslikke asju võimalusele saada tagasi rohkem raha või võita auhindu. Need võivad hõlmata kasiinomänge, loteriisid, pokkerit, spordiennustusi ja palju muud. On oluline selgitada lastele, et hasartmängud on täiskasvanutele mõeldud tegevused ning neil võivad olla negatiivsed tagajärjed, eriti kui nendega ei osata õigesti ümber käia.

Erinevad online-kasiinod, nagu näiteks Posido, ei suuda kontrollida kasutajate vanust, kes ilma rahata mängivad. Kui tegemist on pärisrahaga, siis kontrollitakse inimese isikut ning viiakse läbi vajalikud toimingud veendumaks kasutaja vanuses. Teatavasti on Eestis minimaalne vanus online kasiinodes mängimiseks kakskümmend üks eluaastat.

Kättesaadavus ja mõju

Tänu internetile ja nutiseadmetele on hasartmängud muutunud äärmiselt kättesaadavaks. Lapsed võivad olla ahvatletud proovima neid mänge, mis näivad põnevad ja lõbusad. On oluline rõhutada lastele, et hasartmängud võivad olla sõltuvust tekitavad ning kahjustada nende rahalist, vaimset ja sotsiaalset heaolu. Lisaks võib liigne hasartmängudele kulutamine põhjustada probleeme koolis, suhetes ja muudes olulistes valdkondades.

Vastutustundliku mängimise olulisus

Rääkides lastele hasartmängudest, on oluline rõhutada vastutustundliku mängimise olulisust. Selgitage neile, et kui nad saavad täiskasvanuks, võivad nad otsustada mängida, kuid see peab olema kontrollitud ja mõistlikul määral. Lastel tuleks õpetada, et nad ei tohiks kunagi kasutada oma raha ega võtta riske, mis võiks neid kahjustada. Samuti on oluline rõhutada, et hasartmängud ei ole viis rahaliste probleemide lahendamiseks ega kiireks rikastumiseks. Seda teeb ka näiteks Posido, kes pakub inimestele erinevaid võimalusi piirangute seadmiseks. See on hea tava, mida kõik korralikud kasiinod ka jälgivad.

Mängu turvalisena hoidmine

Laste teavitamine hasartmängude kättesaadavusest ja mõjust pole piisav. On oluline võtta meetmeid, et tagada nende kaitse mängimise eest. Vanemad peaksid seadma piirangud seoses laste nutiseadmete kasutamisega ja jälgima laste online-tegevusi. Vanemad saavad kasutada ka vanusepiiranguid ja filtritarkvara, et blokeerida juurdepääs hasartmängudele. Lisaks peaksid nad julgustama avatud suhtlust lastega ning looma usaldusliku keskkonna, kus lapsed saavad vabalt rääkida oma kogemustest, hirmudest ja muredest seoses hasartmängudega.

Kokkuvõteks

Kokkuvõtteks on hasartmängude kättesaadavusest rääkimine oluline samm, et õpetada lastele nende riskide ja tagajärgede kohta. Vanemate ja hooldajate vastutus on teavitada lapsi hasartmängude negatiivsetest mõjudest ning julgustada neid vastutustundlikult käituma. Samuti on oluline võtta meetmeid, et tagada laste turvalisus ja kaitsta neid hasartmängude kahjuliku mõju eest.