Kuidas oma kassipoega õigesti toita?

Kuidas oma kassipoega õigesti toita?

04. Mar 14:04 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lemmikloomapoodidest uuritakse tihti, milline on parim kasside kuivtoit ja kuidas peaks oma kassipoega toitma, et ta kasvaks terveks ja areneks hästi. Kui tihti peaksite oma kassipoega toitma, kas kassipoegadele võib anda piima, kas peaksite oma kassipoega toitma kasside kuiv- või märgtoiduga ja kas peaksite valima kassipoegade toidu? Enne, kui suundud lemmikloomapoodi, loe edasi!

Miks on oluline oma kassipoega õigesti toita?

Noore kassi õige toitmine on üks vastutustundliku hooldaja tähtsamaid ülesandeid. Ühelt poolt on tegemist kassi õige kasvu ja arengu eest hoolitsemisega ning teiselt poolt õigete toitumisharjumuste kujundamisega kogu eluks. Fera.ee pakutav kassitoit, või ükskõik milline muu kassitoit, mille me kassile sel esimesel eluperioodil valime, võib jääda sinu lemmiku kõige eelistatumaks kassitoidubrändiks kogu tema ülejäänud eluks - seega tasub lemmikloomapoes kohe alguses valida kvaliteetne toode.

Noore kassi toitmine pakub lisaks tema arengu ja tervise hoidmisele ka võimaluse luua side hooldajatega. Noore kassi vajaduste nõuetekohane rahuldamine mõjub positiivselt suhetele hooldajaga ning täisväärtusliku toitu sööval, tervel ja õnnelikul kassil on väiksema tõenäosusega käitumisraskused.

Mida noored kassid söövad?

Nagu kõik imetajad, vajavad ka kassipojad otse pärast sündimist toiduks ainult emapiima. Esimese kahe nädala jooksul on just emapiim parim, mida kassipoeg saab süüa - see sisaldab kõiki olulisi toitaineid ja vitamiine, aga ka ainult emapiimast kättesaadavaid antikehi, hormoone ja ensüüme, mille abil saab aluse kassi immuunsus.

Kassid imetavad poegi umbes neli nädalat, siis hakkab piimatootlus aeglaselt vähenema, seega alates umbes 3. elunädalast peaksite alustama oma kassipoeja ettevalmistamist üleminekuks tahkele toidule. Seda tuleks teha järk-järgult, alustades väikese lusikatäie kassipoegade toiduga. Pärast 12 nädalat on kassipoeg emapiimast täielikult võõrutatud ja sööb ainult tahket toitu, milleks võiks olla kasside märg- või kuivtoit.

Märg kassitoit, kasside kuivtoit või hoopis piim?

Kas peaksite oma kassipoega toitma lehmapiimaga? Seda tuleks kindlasti vältida. Kui kassipoega ei ole võimalik kuni 12. nädalani emapiimaga toita, võib talle anda lemmikloomapoest ostetud spetsiaalset kassipoegade piima. Pärast 12. nädalat piisab kassitoidust. Kassipiim (spetsiaalne piimasegu, mitte lehmapiim!) on hea abimees ka siis, kui kass mingil põhjusel ei söö tahket toitu - siis võib toidule lisada veidi kassipiima, et muuta see maitsvamaks.

Märg- või kuivtoit kassipoegadele? Märgtoit on kindlasti parem valik nii kassipoegadele kui ka täiskasvanud kassidele, sest see sisaldab õiges koguses vett, mis on kasside jaoks väga oluline. Kui aga mingil põhjusel eelistad oma kassi toitmiseks kuivtoitu, on hea mõte lisada sellele alguses veidi vett, et graanulid oleksid pehmemad ja loomale lihtsamini seeditavad. Pidage meeles, et valik kuiva ja märja toidu vahel on selles etapis väga sageli elukestev valik - suure tõenäosusega on nooruses märgtoiduga toidetud kassipoega raske veenda hilisemas eluetapis kuivtoitu valima.

Samuti on kassiomanike seas levinud tava, et kassid saavad kombineeritud toitu - kass sööb näiteks hommikul ja õhtul märgtoitu ning päevasel ajal saab ta lisaks kuivtoitu. Kui eelistate sellist lahendust, on hea mõte harjutada kass algusest peale erinevate toidu tekstuuride ja konsistentsidega.

Vähe, aga sageli!

Kuni umbes nelja kuu vanused kassipojad peaksid sööma väikeseid portsjoneid kuni 20 korda päevas. Nende kõhud on veel nii väikesed, et nad ei suuda süüa suuremaid portsjoneid, kuid nende energiavajadus on suhteliselt suur. Pärast nelja kuu möödumist võib toidukordi vähendada, kuid neid peaks siiski jääma umbes 10 söömist päevas - ühtlase vahega. Pärast seitsme kuu möödumist võib jätta kassile 2–3 söögikorda päevas ja see võib jääda nii terveks kassi eluajaks.

Millist kassitoitu valida?

Olenemata sellest, kas valite kuiv- või märgtoidu, on oluline valida kvaliteetne toode. Peamised valikukriteeriumid on kõrge lihasisaldus, ning kunstlike lisaainete ja säilitusainete puudumine. Kassi toitulaid ei pea olema mitmekesine - seega ei ole vaja osta paljude erinevate maitsetega toite. Küll aga on oluline, et see üks toit oleks tasakaalustatud ja annaks kõiki vajalikke toitaineid. Linnuliha, kala või äkki veiseliha? Kastmes või tarretises? Lemmikloomapood pakub teiele suure valiku. Tuleb aga arvestada, et tõenäoliselt valib kass ise, milline toit talle kõige rohkem meeldib, ja kindlasti annab ta kausi juures selgelt märku oma pahameelest, kui kassitoit ei ole talle meelepärane.

Ärge unustage vett

Teie kassil peaks olema algusest peale pidev juurdepääs veele - eriti, kui te toidate teda kuivtoiduga. Kahjuks ei meeldi paljudele kassidele kausis seisev vesi, mistõttu võiksite algusest peale mõtlema kassi purskkaevu peale, see on kassi jaoks palju atraktiivsem viis vee tarbimiseks.